Villeneuve: "DRS mě štve, ničí každý dobrý souboj"

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Bývalý mistr světa Formule 1 Jacques Villeneuve není fanouškem DRS - systému pro snížení přítlaku na zadním křídle, který mohou piloti využívat k předjetí soupeře.

Tento systém byl v F1 zaveden minulý rok, aby pomohl zvýšit počet předjížděcích manévrů a zatraktivnit závodění. Podle kritiků, mezi něž patří i Villeneuve, však systém vytváří umělé závodění a předjíždění je s ním příliš snadné.

"Pokaždé, když vidím DRS, tak se naštvu. Ničí to každý dobrý souboj," stěžuje si Kanaďan. Není to ale jedinou věcí, která ho při sledování závodů dokáže rozladit.

"Také mě štve pravidlo o pouze jedné změně směru. To je nejhorší ze všech," kroutí hlavou jednačtyřicetiletý Villeneuve. "Pravidlo by mělo zakázat blokování, toť vše."

Kvůli blokování soupeřů kritizuje "novou generací" pilotů F1, přičemž zmiňuje Romaina Grosjeana, který je podle něj kvůli tomu "zcela mimo." Uvádí ale i další příklady: "Nebo to, co udělal Maldonado Hamiltonovi ve Valencii."

Závodění podle něj neprospívají ani vysoké standardy moderních okruhů: "Tam, kde byla tráva, je dnes asfalt. Ale kvůli ní jste se často museli automaticky stáhnout. Nyní na to mnozí bez rozmyslu tlačí."


Villeneuvovi vadí široké vyasfaltované zóny podél závodních tratí (foto: HRT F1 Team)

"Mladí piloti, kteří přicházejí do F1, nejsou připraveni. Tím, že celé dny hrají videohry, zapomínají na to, že je motosport nebezpečný," dodává bývalý jezdec stájí Williamsu, BAR a BMW.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy