Lotus čekal na vítězství dlouhých 25 let

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Lotus představuje pro svět formule 1 pojem aktuálně srovnatelný pouze s Ferrari, McLarenem či Williamsem. Kimi Raikkonen v Abú Zabí potěšil všechny fanoušky slavného týmu, když do statistiky připsal jubilejní 80. vítězství.

Do včerejšího dne poslední triumf Lotusu získal Ayrton Senna. V monopostu Lotus 99T zvítězil v Detroitu 21. června 1987, což představuje 9 268 dní. Zakladatel týmu Colin Chapman viděl vítězit svůj vůz naposledy při Velké ceně Rakouska v roce 1982, kdy Elio De Angelis dovezl Lotus 91 na prvním místě ještě s atmosférickým motorem Ford Cosworth.

Za celou historii v F1 získal Team Lotus 79 vítězství, 7 titulů v Poháru konstruktérů a 6 titulů v mistrovství světa jezdců, přičemž poslední triumf v obou kategoriích si zajistil v roce 1978. Tehdy se radoval Mario Andretti na černozlatém Lotusu 79 MK IV, který byl ozdobou startovního pole a podle mnohých nejkrásnějším vozem všech dob. Už při představení si získal přezdívku "Black beauty."

Ačkoliv nejde o přímou právní kontinuitu původního Team Lotus, současná stáj startuje za plné podpory továrny Lotus Cars Ltd. v rámci holdingu Lotus Group.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy