Viník hrozivé úvodní havárie Grosjean potrestán zákazem startu v Monze a pokutou

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Komisaři po prostudování záznamů z nehody, k níž došlo v první zatáčce po startu Velké ceny Belgie, sáhli k potréstání jejíhoh viníka - Romaina Grosjeana.

Za hromadnou havárii, k níž došlo po kontaktu s McLarenem Lewise Hamiltona, dostal pokutu ve výši 50 000 Eur (v přepočtu kolem 1,25 mil. Kč) a zákaz startu v následující Velké ceně Itálie. Tým se proti trestu neodvolal.

Britský pilot se jí nemohl vyhnout, po střetu s Grosjeanem se roztočil a ztratil kontrolu nad svým vozem. Zezadu natlačil Lotus do Ferrari Fernanda Alonsa, závod díky tomu skončil i pro Sergia Péreze.

Na dráhu vyjel safety car, aby traťoví komisaři mohli odtáhnout vozidla a uklidit spoustu karbonových trosek. Nikomu z aktérů nehody se naštěstí nic nestalo, největší štěstí měl lídr šampionátu Alonso, jehož hlavu monopost Lotusu jen těsně minul.

Posledním pilotem, který byl potrestán zákazem startu, byl Michael Schumacher, jenž ve Velké ceně Británie 1994 ignoroval černé vlajky. Nemohl se zúčastnit dvou závodů, trest si vybral také až po Belgii.


Grosjean v divokém letu přes Alonsovo Ferrari

Snímky ze závodu včetně nehody si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 63 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy