Fry chválí mistrovského taktika Alonsa, Massa má podle něj zatím smůlu

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Technický ředitel Ferrari Pat Fry si pochvaluje výtečné výkony svého jezdce Fernanda Alonsa. V jeho stínu zůstává Felipe Massa, jenž má však podle něj smůlu.

Alonso v Maďarsku pokračoval v navyšování svého náskoku, přestože okruh vozu Ferrari F2012 neseděl - v kvalifikaci Fernando na McLaren ztrácel 0,9 sekundy. Svůj náskok na druhého muže šampionátu - Marka Webbera - díky pátému místu v nedělním závodě přesto navýšil o dalších šest bodů na celkový počet 164.

Typický obrázek letošní sezóny: Španěl pravidelně boduje a s vozem, který není nejrychlejší, si připisuje další a další slušné porce bodů. "Je velmi dobrý, co?" říká pro Autosport Fry. I když ve druhé polovině nebude vyhrávat závody, soupeřům se bude náskok při takové konzistenci a spolehlivosti techniky stahovat obtížně.

"Vezměte si Velkou cenu Německa: v mokré kvalifikaci byl o půl sekundy rychlejší než všichni ostatní. Závod kontroloval z čela. Neměli jsme nejrychlejší auto, ale lepší degradaci pneumatik, takže lidé se nám na počátku stintů přibližovali, ale na jejich konci odpadali. Je to vše o tom, jak nastavíte auto," pokračuje Fry.


Fernando Alonso před Felipem Massou v Německu (foto: Scuderia Ferrari)

"Fernando jezdil citlivě a přes rádio přišel s hláškou: 'Snižme výkon motoru a šetřeme palivo až do konce závodu, kdy bychom ho mohli potřebovat.' I když tedy ostatní vozy byly o 1,5 sekundy za ním, šetřili jsme motor, abychom ho použili později v závodě.

Rozhodně smýšlí takticky a očividně ví, jak velký náskok má při svém způsobu řízení. V Německu odjel skvělý závod," chválí technický ředitel Ferrari Alonsa.

Jeho týmový kolega Massa získal zatím jen 25 bodů a v šampionátu mu patří až 14. příčka. Fry se jej podobně jako nedávno šéf týmu Stefano Domenicali zastává: "Má smůlu. Na začátku roku jsme se očividně trápili, snažili jsme se poskytnout mu vůz, s nímž by byl spokojený. Vlastnosti vozu ublížili jeho jízdnímu stylu o trochu více než Fernandovu."


Týmoví kolegové Ferrari v zákulisí (foto: Scuderia Ferrari)

"Pak měl smůlu. Vzhlížet k bodovému zisku opravdu není férovým ukazatelem jeho výkonnosti. Kdyby začínal o pět či osm míst výše, bylo by to pro něj mnohem lepší. Rychlost tam je - musíme pro něj akorát dát dohromady kvalifikaci a závod," snaží se přesvědčit Fry, ačkoliv se dá jen těžko uvěřit tomu, že by byl s výkony Brazilce spokojený. Pokud by získal jen polovinu bodů co Alonso, Ferrari by vedlo oba šampionáty.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy