Pirelli: Válka pneumatikářů F1 neprospívala

Pirelli | foto: Pirelli

Šéf Pirelli pro motorsport, Paul Hembery, řekl, že si není jistý, jestli by jeho firma chtěla zůstat v F1, kdyby se do ní měla vrátit válka několika výrobců pneumatik.

Podle názoru Hemberyho by tento krok neměl smysl, protože by pak závody byly mnohem méně napínavé. "My pracujeme pro sport. Sport si musí rozhodnout, co chce. Pokud chtějí pneumatikářskou válku a opět původní závody, jako tomu bylo začátkem tohoto tisíciletí, kdy mizeli diváci, tak to je jeden možný způsob. Není na nás, abychom to rozhodovali. Počkáme a uvidíme, jestli se změní pravidla. Pokud se změní, tak to zvážíme. Týmy teď nechtějí válku pneumatikářů," říká Paul Hembery. 

Boj dvou dodavatelů pneumatik jsme v F1 viděli naposledy v roce 2006, když se Michelin poté rozhodl opustit F1 a ponechat jí Bridgestonu. Japonského výrobce gum pak od roku 2011 nahradilo právě Pirelli. Podle Hemberyho by ani veřejnost nechtěla boj několika výrobců gum. Podle něj by tento krok také zvýšil náklady.


Paul Hembery, šéf Pirelli, na předsezonních testech v Barceloně (foto: Pirelli)

"Napřed se budeme muset podívat na pravidla. Co by to opravdu znamenalo mít pneumatikářskou válku? Pokud by to znamenalo útratu 100 milionů eur, abychom zrychlili o 0,5s a nemohli bychom ani prokázat, že naše gumy jsou lepší, protože by hlavní slovo stále hrály týmy, tak je to zbytečné. Viděli jsme to v minulosti. V F1 jste si udělali reputaci pouze tehdy, když jste zvládli Indianopolis."

"Nakonec nikdo nemohl zjistit, jaké byly pneumatiky na kterém autě, když zde byla válka výrobců gum. Nikdo nevěděl, protože veškeré peníze byly utraceny do snahy najít rychlost, kterou veřejnost nemohla vidět. A když by to veřejnost nemohla vidět, tak bychom tomu nerozuměli. "

Podle Hemberyho by také boj několika výrobců nakonec mohl být nebezpečný. "Žádný z týmů, se kterými jsem mluvil, nechce válku několika výrobců gum. Vidí to jako mrhání penězi do oblasti, kterou nemůžou kontrolovat a která má omezenou hodnotu pro veřejnost a nakonec jako záležitost bezpečnosti. Výrobci gum mohli tlačit na bezpečnostní bariéry, protože tím se dalo dosáhnout další rychlosti. Mohli jsme to vidět v Indianopolis, je to konečný efekt války výrobců gum. Nemyslím si, že je to dobré pro výrobce pnaumatik a nakonec to není dobré ani pro sport."


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy