Proč je McLaren proti testu mladíků v Silverstone?

Turvey, Oliver | foto: McLaren

Týmy v otázce testu mladíků letos zůstávají rozdělené - jet stejně jako loni na sklonku sezóny do Abú Zabí, nebo testovat v polovině sezóny doma v Silverstone? Sportovní ředitel McLarenu Sam Michael vysvětluje, proč se jeho stáj přiklání k původní verzi.

Některé týmy letos volají po změně a chtějí test mladíků z logistických důvodů přesunout do Británie, kde většina z nich sídlí. Z Abú Zabí by totiž museli spěchat, hned další týden je naplánovaná Velká cena Spojených států na nově budovaném okruhu v Texasu.

Red Bull a Toro Rosso však již dali najevo, že přesto raději pojedou do Abú Zabí. Podle technického ředitele Adriana Neweyho je férovější, když budou mladé piloty vyhodnocovat na konci roku poté, co dokončí své sezóny v juniorských formulích.

Technický ředitel Toro Rosso Giorgio Ascanelli dodal, že druhý test uprostřed sezóny by je vyšel v přepočtu na dalších dvanáct milionů korun, které by museli využít na nákup nových motorů nad rámec osmi povolených pro závody v jedné sezóně.

V Barceloně Sam Michael prozradil, proč chce i McLaren vynechat Silverstone a místo toho testovat až v Abú Zabí: "Motory jsou důležitým faktorem. Když chcete testovat na konci roku, máte k dispozici již tolik částečně opotřebovaných motorů ze závodů, takže v podstatě můžete testovat zdarma a využít své závodní motory. Když se o to pokusíte uprostřed roku, nemůžete využít své závodní motory, takže musíte připravit speciální testovací motor."


Oliver Turvey při loňském testu mladíků v Abú Zabí (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Sportovní ředitel McLarenu přidává však i další důvod: "Také to, co uvedl Adrian, je podle mě velmi důležité, protože když uděláte test uprostřed roku a nasadíte do něj mladé jezdce, kteří jsou uprostřed svých šampionátů, kdežto na konci roku již je Formule 3, Formule 2 či cokoliv jiného, kde závodí, ukončeno. Mají tedy možnost se soustředit na svůj test Formule 1."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy