Force India nasadila výfuky McLarenu a zítra bude dále testovat s Američanem Dalym

Force India | foto: Sahara Force India

Force India v Barceloně nasadila několik novinek včetně výfuků McLarenu, přesto vybojovala zásluhou Hülkenberga pouze bod. Ze svých vylepšení chce vyždímat více, proto bude zítra testovat na letišti v Gloucestershire.

Hülkenberg se v napínavé Velké ceně Španělska ubránil útokům zle dotírajícího Red Bullu řízeného Markem Webberem a dojel na poslední bodované pozici, zatímco jeho týmový kolega Paul di Resta finišoval až jako čtrnáctý.

Vzhledem k tomu, že největší soupeři indické stáje - Sauber a Williams - dosáhli více, nemohla být s výsledkem příliš spokojena. Dobrou zprávou však je, že nové díly fungovaly. Force India přivezla do Barcelony nejen nové výfuky, upravené bočnice a kryt motoru, ale také nový nos s upravenou špičkou a deflektory pod ním.

"Z našeho pohledu se novinky osvědčily. Myslím, že naši inženýři na nich musí ještě trochu zapracovat, abychom je zoptimalizovali. Dvě či tři desetiny navíc získané optimalizací by nás dostaly na páté místo - a to nezapomínejte, že jsme s nimi jezdili poprvé," podotýká zastupující šéf týmu Robert Fernley.


Barcelonské srovnání vozu VJM05 s novými výfuky okopírvanými od McLarenu (nahoře)
a starší originální verzí (foto: Sahara Force India)

Očekává, že letos budou pravidelně bodovat a svůj tým považuje společně s Lotusem za nejkonzistentnější v letošní sezóně, přičemž připomíná výpadky formy Sauberu a Williamsu.

"Dvě nebo tři desetiny dělají v kvalifikaci rozdíl mezi 13. a 5. místem. Takhle to je vyrovnané. Myslím, že musíme být potěšeni tím, čeho jsme dosáhli. Nestačí to, ale určitě jsme něco stáhli," pokračuje Fernley.

Zítra se Force India bude snažit ověřit výsledky optimalizace a vývoje nových dílů z aerodynamického tunelu na dlouhé rovince letiště Cotswold v Gloucestershire v Anglii. Za volant upraveného vozu VJM05 se posadí pilot GP3 - Conor Daly, syn bývalého závodního jezdce Tyrrellu a Williamsu Dereka Dalyho.


Conor Daly v kokpitu Force Indie (foto: Sahara Force India)

Mladý Američan již navštívil tým kvůli výrobě sedačky a seznámení se s procedurami a volantem. Tým potvrzuje: "Zaměříme se na měření aerodynamických sil a korelaci s daty z aerodynamického tunelu."

Zítra se bude aerodynamickým testům na rovince věnovat i Caterham. Na letišti v Duxfordu se bude s vozem CT01 prohánět Rodolfo Gonzáles.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy