Využívá McLaren stále techniku výfukových difuzorů?

McLaren | foto: McLaren

FIA se před letošní sezónou snažila maximálně zamezit využívání výfukových plynů pro tvorbu přítlaku. Některé týmy si přesto stěžují, že McLaren, Sauber či Red Bull zacházejí ve svých výfukových systémech příliš daleko - nad rámec nových pravidel.

Když Red Bull označili zadní křídlo Mercedesu za nelegální, šéf německého týmu Ross Brawn opáčil s tím, že se soupeři jen snaží odvést pozornost od svých výfukových systémů, kterými dále posílá horké plyny do oblasti difuzoru, což podle něj také není v souladu s letošními pravidly.

Během včerejšího rozhovoru se této otázky dotkl i technický ředitel McLarenu, který podle některých zašel ještě dále než Red Bull. Používá tým z Wokingu přes úpravu pravidel i letos loňskou techniku výfukových difuzorů?

"Záleží na tom, co si představujete pod pojmem výfukový difuzor. A navíc, výfukové difuzory nikdy nebyly definovány a tudíž ani zakázány. To je důležité," říká Paddy Lowe.

"Loni jsme využívali výfuky k tomu, abychom podstatně zvýšili aerodynamickou výkonnost, která byla letos dost omezena změnou pravidel týkající se koncovek výfuků a mapování motorů."


Jenson Button s McLarenem MP4-27 v Austrálii (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

"Získávají lidé stále výkonnost z podlahy i za pomocí některých prvků tvorby přítlaku z výfuků? Odpověď je ano. Děláme to tak a myslím si, že většina týmů to provádí ve větším či menším rozsahu.

V tomto směru můžete zvyšovat výkonnost, ale není to zdaleka tak extrémní, jako v roce 2011. Změny v pravidlech proto dosáhly to, co bylo zamýšleno," vysvětluje Lowe.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy