Co stojí za rychlosti Lotusu E20? Zkvalitnění výroby a optimalizace vnitřního proudění

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Technický ředitel Lotosu James Allison hovoří o rychlosti svého týmu a o tom, v čem je letošní vůz E20 lepší než jeho předchůdce Renault R31. Pochvaluje si také práci a zpětnou vazbu Kimiho Räikkönena, který se letos vrací do Formule 1.

Lotus v předsezónních testech překvapil výbornými časy. Jeho piloti Kimi Räikkönen a Romain Grosjean byli jedinými jezdci, kterým se podařilo dvakrát zajet nejrychlejší čas dne. Jak vidí výkonnost svého týmu před začátkem sezóny Allison?

"Nevidíme se na čele jako favorité, těmi jsou Red Bull a McLaren. Za nimi je skupina týmů, které jsou velmi vyrovnané. Mezi ně patříme i my," potvrzuje Allison před začátkem sezóny obecná očekávání.

V čem udělal Lotus při vývoji nového vozu největší pokrok? "Je o několik řádů lépe vyrobený. Obsahuje méně mezer, rýh a hran."

Podstatně se změnil také jeho vnitřek: "Velmi pečlivě jsme dbali na to, aby vzduch proudil chladicím otvorům na zádi vnitřkem vozu přes co nejméně ohybů a hran. Veškeré zábrany, které zvyšují vnitřní odpor vzduchu, byly systematicky odstraněny." Tato optimalizace vnitřní aerodynamiky mimochodem patřila v posledních letech k tajným zbraním Red Bullu.


Zadní část Lotusu E20 (foto: Lotus Renault GP)

Allison si pochvaluje, že i po loňském neúspěšném zariskování s výfuky ústícími v přední části vozu dostal zelenou pro inovace: "Můžu svým šéfům pouze děkovat. Měli spoustu důvodů po nás letos požadovat konzervativní auto, ale přesto nás povzbuzovali k tomu, abychom pokračovali v inovativním přístupu. Víte, že tímto způsobem se vždy ubíráte více do oblastí větších zisků i rizika."

V oblasti výfuků při testech objevilo několik různých řešení. "Nyní máme jasnější obrázek. Vše, co jsme zatím viděli, je povoleno. Pravidla nám dávají více svobody, než FIA nakonec připouští," naráží Allison na zákaz jejich systému pro stabilizaci světlé výšky při brzdění.

"Inženýři obvykle prozkoumávají pravidla. Nyní ale potřebujete také dobrý dohad v tom, jak  daleko můžete zajít. Všichni se proto doposud pohybují na té konzervativnější straně," vysvětluje technický ředitel Lotusu.


Kimi Räikkönen v kokpitu nového Lotusu (foto: Lotus Renault GP)

Na závěr si pochvaluje přínos Kimiho Räikkönena: "Na tým udělal obrovský dojem. V tom, jak jezdí, jak pracuje, jakou poskytuje zpětnou vazbu - přitom dva roky nejezdil s žádným vozem Formule 1. My jsme si ale ničeho nevšimli.

Připoutal se, a i když nikdy předtím nejezdil s plnou nádrží, neměl s tím žádný problém. Nikdy nejezdil na pneumatikách Pirelli, žádný problém - dokáže s nimi jezdit tak, aby vydržely, precizně identifikuje všechny problémy s autem. Je to radost s ním pracovat," dodává Allison.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy