Ferrari a Red Bull změnily plány testů - v čem tkví problém a jak to postihne Lotus?

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Ferrari bylo společně s Red Bullem donuceno k úpravě svých testovacích plánů. Oba chtěly jízdy zahájit v pátek a skončit v pondělí, v tom jim však nový výklad pravidel zabránil. V čem přesně spočívá onen zádrhel a jak se dotkne Lotusu a Marussie?

Jednalo se o pochopení článku 22.4 sportovních pravidel FIA, konkrétně písmena C, kde se píše, že "Mezi začátkem týdne předcházejícímu prvnímu podniku šampionátu a 31. prosincem stejného roku" týmy nesmí testovat - s výjimkou čtyř aerodynamických testů na rovinkách, testu mladíků na konci sezóny a letos nově i testu v jejím průběhu v Mugellu (1. - 3. května).

Podle Ferrari a Red Bullu se pravidlo vztahovalo na dobu od 12. března, FIA však včera večer týmům objasnila odlišné stanovisko. Pravidlo se dle ní týká plného týdne před prvním závodním víkendem, který začíná v Austrálii tréninky 16. března. Zákaz z tohoto pohledu tedy začíná platit již od pondělí 5. března.

Tento výklad má další důsledky: Lotus nebude moci příští týden soukromě testovat ani jeden den poté, co se kvůli problémům se zavěšením musel zcela stáhnout minulý týden z Barcelony.

Na povolení k privátnímu otestování svého vozu může zapomenout rovněž Marussia, která včera oznámila, že její nové auto MR01 neprošlo nárazovými testy (více zde). K jeho ověření bude ovšem moci využít test na rovince, popř. natáčecí den.


Nový výklad pravidel přijde nevhod nejen Kimimu Räikkönenovi
který s novým vozem E20 jezdil zatím pouze dva dny v Jerezu

(foto: Lotus Renault GP)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy