Sid Watkins odchází z F1

FIA | foto: FIA

Profesor Sid Watkins včera odstoupil ze své pozice prezidenta Institutu FIA. Definitivně tak odchází z Formule 1.

Profesor Sid Watkins je 83-letý neurochirurg, který se nejvíce proslavil jako zdravotní delegát FIA mezi lety 1978-2004. Blízce spolupracoval s bývalým prezidentem FIA, Maxem Mosleym a ředitelem závodů, Charlie Whitingem, na zlepšení bezpečnosti F1.

Jeho lékařské zásahy zachránily životy několika pilotům F1, kteří během víkendu havarovali. Staral se například o Rubense Barrichella po jeho nehodě při černém víkendu v Imole roku 1994. Život zachránil i pozdějšímu mistru světa z let 1998 a 1999, Miku Häkkinenovi. Ten při VC Austrálie 1995 na okruhu v Adelaide vážně havaroval. Watkins přímo na trati provedl tracheotomii a díky jeho odvážnému a včasnému zásahu Fin přežil.

Samozřejmě se podílel i na oživovacích pokusech po tragické nehody Ayrtona Senny v Imole. Senna byl mimochodem Watkinsův blízký přítel.

Po smrti trojnásobného šampiona z Brazílie a také rakouského mladíka Ratzenbergera, stanul Watkins v čele komise pro zlepšení bezpečnosti a i díky tomu od té doby žádný pilot F1 během závodů nezemřel.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy