Sauber: Foukání přinášelo mnohem více než sekundu na kolo

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Peter Sauber zkritizoval nerozhodnost, jakou FIA projevila v polovině sezóny ohledně mapování motorů. Kvůli tomu jeho tým zastavil vývoj foukání, které podle něj přinášelo podstatně více než sekundu na kolo.

Jeho tým se zejména kvůli této letní epizodě dostal v závěru sezóny do problémů a málem jej o sedmé místo a s tím související miliony dolarů.

"Zastavili jsme vývoj [foukání] poté, co FIA oznámila zákaz. To se ukázalo být chybou, protože FIA se stáhla a tuto bizarní technologii znovu povolila. Ve druhé polovině jsme se proto dostali do těžké defenzívy," popisuje Peter Sauber.

"Konkurence to optimalizovala a získávala z těchto systému výhodu podstatně větší než je jedna sekunda na kolo. Ale už je po problému. Pravidla je příští rok zakazují a také omezují architekturu difuzorů," říká majitel švýcarského týmu.


Aerodynamický tunel Sauberu (foto: Sauber Motorsport AG)

Jak pokračují práce na novém monopostu Sauber C31? "Změny v pravidlech jinak nejsou velké. Naše C31 proto není revoluční, ale cílenou evolucí. Změn je hodně a s novým vozem se samozřejmě soustředíme také na aerodynamiku. V této oblasti jsme zintenzívnili naše úsilí: od poloviny listopadu tam máme znovu jako šéfa Willema Toeta, který tuto funkci zastával během našeho společného období s BMW," odpovídá Sauber.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy