Marko: Pro Toro Rosso hledáme špičkového pilota

Toro Rosso | foto: Scuderia Toro Rosso

Odborný poradce Red Bullu Helmut Marko uvádí, že příští měsíc rozhodnou, kdo bude jezdit za Toro Rosso příští rok. Do týmu by chtěl dostat špičkového pilota.

Tým zatím pro dvě místa čtyři uchazeče, krom současných pilotů Jaimeho Alguersuariho a Sébastiena Buemiho také mladíky Daniela Ricciarda, jenž byl letos na zkušenou u HRT, a Jeana-Erica Vergneho. Teorie o jezdeckém složení sahají od toho, že oba závodní piloti zůstanou, až po extrém, že budou oba vyhozeni.

Cílem Toro Rosso je vychovat pilota, který bude v roce 2013 schopný nahradit Marka Webbera, kterému vyprší smlouva. O Ricciardovi a Vergnem se obecně hovoří jako o lepších alternativách z dlouhodobého hlediska, otázkou však zůstává, zda se jím Red Bull nepokusí sehnat místo jinde. Spekuluje se o Caterhamu za levnější KERS s tím, že Jarno Trulli by přes platný kontrakt na rok 2012 šel do předčasného důchodu.

"Je to luxusní problém a jsem si jistý, že brzy najdeme řešení. Zanalyzujeme to," říká Marko, který se soustředí hlavně na kvalitního kolegu pro Sebastiana Vettela v roce 2013 u Red Bullu. "Později v prosinci máme schůzku v Salzburgu, tam si projdeme všechny možnosti."

Jak hodnotí letošní výkony Buemiho a Alguersuariho? "Řekl bych, že se oba od poloviny sezóny zlepšili, žel Buemi měl více technických poruch. Nehledáme však dobrého jezdce - hledáme špičkového pilota." Z této věty se zdá usoudit, že se složení Toro Rosso příští rok změní.


Do měsíce se v Salzburgu rozhodne, kdo bude v roce 2012 závodit za Toro Rosso
(foto: Scuderia Toro Rosso)

Šéf Red Bullu Christian Horner na dotaz, jaký vliv má on na jezdeckou sestavu dceřiné stáje Red Bullu, odpověděl: "Rozhovory vede Toro Rosso s Dietrichem [Mateschitzem] samo, my se však oprávněně zajímáme o přicházející piloty. V programu jsou čtyři kluci. V Buemim, Alguersuarim, Danielovi a Jeanu-Ericovi máme čtyři silné jezdce a Red Bull je podle mě ve zdravé situaci, aby měl celou škálu talentovaných mladíků."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy