Minardi: zákaznické vozy jsou špatnou cestou pro F1

Minardi, Giancarlo | foto: Minardi F1 Team

Mít k dispozici vítězný vůz a nejlepší technologie ještě neznamená, že se dostaví očekávaný výsledek, dle Giancarla Minardiho je cesta za úspěchem mnohem komplikovanější.

Formule 1 je znovu zapředena do hovorů o zákaznických vozech. Tentokrát však Ferrari nenašlo žádného spojence s výjimkou Bernieho Ecclestona. Návrh třetích vozů se nesešel s bouřlivým ohlasem u dalších týmů, zejména pak u Red Bullu a McLarenu, kteří již vyjádřili svůj nesouhlas.

Podobně negativní postoj má k tomuto nápadu i člověk, který utvářel historii motosportu a který velice dobře zná prostředí velkého cirkusu, v němž se pohyboval přes dvacet let – Giancarlo Minardi.

„Dnes, stejně jako v minulosti, jsem zásadně proti zavedení zákaznických vozů, jednoduše si nemyslím, že by to byla správná cesta k oživení zájmu o šampionát Formule 1. Není to tak jednoduchá věc svěřit týmu (ať se jedná o F1, GP2 nebo GP3) komplexní vůz, vytvořený pro nejvyšší výkony.

Abyste mohli pomýšlet na vítězství, tak vám nestačí koupit si Ferrari, Red Bull nebo McLaren, musíte umět vůz spravovat a nastavovat, musíte mu porozumět a hlavně ho neustále vyvíjet, musíte mít tu správnou vítěznou filozofii,“ vysvětluje svůj postoj Minardi.

„V jedné z etap historie mého týmu ve Formuli 1, jsem měl jako partnera Flavia Briatoreho, se kterým jsem se dohodl, že nám bude poskytovat technologie z Benettonu. Ale hned v počátcích jsme zjistili, že je to prakticky neschůdná cesta a to především v modifikacích technologii a v také ve vysokých nákladech na jejich správu.

Proto jsme se jako Minardi Team rozhodli jít cestou nezávislého vývoje. Dnes máme takový příklad v Red Bullu – Toro Rosso. Od té doby co se tým z Faenzy rozhodl jít cestou vlastního vývoje a ne pouhého klonování vozu Red Bull, vynaložené investice do vlastní projekce začínají přinášet výborné výsledky,“ uzavírá své hodnocení Minardi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy