McLaren chce současný vůz ještě vylepšit, než se naplno začne věnovat MP4-27

McLaren | foto: McLaren

McLaren se podle svého hlavního inženýra Philip Prewa bude snažit ještě vylepšit současný monopost MP4-26, než se začne naplno věnovat tomu pro příští rok.

"Vždy je to o vyvážení, ale s tím, jak se blížíme ke konci sezóny, začneme klást větší důraz na MP4-27," popisuje postupnou změnu priorit ve vývoji McLarenu Prew. "Stále se však můžeme s MP4-26 hodně věcí neučit při současných plánech vývoje."

"Měli bychom se zaměřit na komponenty, které zlepšují časy na kolo a které snad budeme moci přenést do příštího roku, jako například přední a zadní křídla, jež jsou za současných změn v pravidlech přímo přenositelné. Snad z nich tedy budeme moci těžit v obou sezónách," doufá v letošní i budoucí úspěch inženýr McLarenu.

Tým z Wokingu přivezl do Belgie novou verzi svého křídla, které představil již na Silverstonu. Jednalo se o specifikaci pro nízký přítlak, pro jejíž nasazení do kvalifikace i závodu se nakonec rozhodli oba piloti.

Křídlo obsahuje zajímavě řešenou zadní klapku, která je uchycena vzadu k bočnicím křídla, v oblasti, která je pro celkovou výkonnost křídla kritická. Velmi komplikovaný tok vzduchu, které v těchto místech opouští křídlo, si při optimalizaci žádá mnoho hodin strávených CFD analýzou.


McLaren do Belgie přivezl zbrusu nové zadní křídlo (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Průřezy, díky nimž může vzduch v těchto místech odtékat, společně s horizontálními otvory v bočnici nad povrchem křídla, vedou ke zmenšení rozdílů mezi tlakem a rychlostí vzduchu proudícího zevnitř ven.

Dochází tím k omezení velkého víru, který vzniká v rozích křídla na vnějšku - toho, který je viditelný na konci rovinek za vlhkých podmínek (například na konci cílové rovinky v Maďarsku). Redukce tohoto víření má za následek nižší odpor, což zvyšuje efektivitu tohoto složitého aerodynamického prvku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy