Pevně dané rozložení hmotnosti se do roku 2013 měnit nebude

Williams | foto: Williams F1 Team

Týmy v rámci úsporných opatření schválily zachování současného, pevně stanoveného rozložení hmotnosti až do konce roku 2013.

S přechodem na nové pneumatiky byla již před letošní sezónou přijata změna pravidel, která stanovila pevné rozložení hmotnosti. To se po nedávném hlasování týmu nezmění ani pro příští dva roky.

"Hmotnostní rozložení je pevně dáno pravidly: 45,5 - 46,5 % na přední ose. Toto pravidlo bylo odsouhlaseno i pro rok 2012 a nedávno také pro rok 2013," řekl technický ředitel Williamsu Sam Michael pro Manipe F1 v Belgii.

Uvolnění předpisu by dle něj mohlo vést k velkému utrácení v oblasti geometrie. Takové situaci se však chtějí všichni vyhnout: "Hlavním podnětem pro týmy je snaha šetřit náklady, protože když to rozložení není omezeno, vede to k tomu, že musíte investovat do ušetření váhy vozu, abyste mohli rozmísťovat závaží pro dosažení opravdu extrémního rozložení hmotnosti."


Maldonado ve Williamsu FW33 na startovním roštu v Nürburgringu (foto: AT&T Williams F1)

"Nyní to je s KERSem dost těžké nalézt prostor pro rozmístění závaží ve voze. Pokud ho tedy nemáte kam dát, další možností je hýbat s geometrií auta, například se závěsy, a měnit umístění poloos.

V průběhu sezóny se však jedná o velmi nákladnou záležitost, proto všechny týmy hlasovaly pro to, aby současný stav zůstal zachovaný ještě minimálně dva roky - 2012 a 2013," vysvětlil Michael.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy