Jak rychlé je Ferrari F60 s běžným benzínem?

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Položili jste si někdy otázku, jaký by byl výkon vozu formule 1, pokud by měl v nádrži načerpané běžné palivo? Na tuto otázku hledali ve Fioranu odpověď Ferrari a Shell.

Ferrari společně se svým dlouholetým partnerem Shell uskutečnili zajímavý test na trati ve Fioranu. Fernando Alonso usedl do monopostu F60. Cílem čistě komerční akce bylo zjištění skutečného rozdílu mezi běžným palivem, které může do svého vozu načerpat každý z nás, a palivem, které používají vozy Formule 1.

Pravidla FIA totiž uvádí, že pohonné hmoty ve formuli 1 by měly obsahovat látky běžně používané u průmyslových paliv. Rozdíly jsou v hmotnosti benzínu a rafinaci, stejně jako v použití speciálních přísad pro lepší regulaci teploty a výkonu.

Na videu můžete vidět test: První čtyři kola odjel Fernando Alonso za volantem F60, které bylo naplněno závodním palivem, a jeho nejrychlejší kolo mělo hodnotu 1:03,950. Další čtyři kola absolvoval v totožném voze s palivem, které je k dostání u běžné čerpací stanice. Ve druhém případě výkon vozu zaostával o devět desetin sekundy, přičemž nejrychlejší kolo mělo hodnotu 1:04,850.

Z telemetrie můžeme vyčíst, že závodní benzín vykazuje mnohem lepší hodnoty především při akceleraci: „Palivo Shell V-Power se zdá být téměř stejně rychlé jako závodní benzín, který používáme ve formuli 1. Myslím si, že rozdíl necelé sekundy na výkonu je skvělou vizitkou paliva Shell V-Power“, řekl v závěru testu Alonso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 18 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy