Buemi diskvalifikován kvůli ilegálnímu benzínu

Toro Rosso | foto: Scuderia Toro Rosso

Kvůli použití ilegálního benzínu FIA diskvalifikovala Sebastiena Buemiho z kvalifikace na Nürburgringu. 16. místo na startu tak připadne jeho týmovému kolegovi.

S 16. místem v kvalifikaci na VC Německa na Nürburgringu nemohl být Buemi zrovna spokojen. Teď však byl z kvalifikace jezdec Toro Rosso vyloučen. Důvodem je, že při namátkové kontrole po kvalifikaci byla v jeho nádrži nalezena nelegální odchylka od standardního druhu paliva.

Byla tak porušena část 19.8.3. technických předpisů pravidel FIA, ve které je řádně popsána maximální možná odchylka ve složení paliva. V podstatě by se ve vozech F1 měl používat jen standardní benzín. Nicméně petrolejářské firmy se samozřejmě paliva snaží různě v rámci předpisů upravovat. Jestli partner Toro Rosso, společnost Shell, pravidla porušila úmyslně nebo jestli se prostě stala chyba, o tom se teď může jen spekulovat.

Každý tým musí na začátku sezony u FIA odevzdat vzorek benzínu. Ten je u FIA řádně přezkoumán. Namátkově odebírané vzorky se během sezony mohou od tohoto vzorku lišit jen v rámci přesně definovaných pravidel. V případě Buemiho došlo k překročení této hranice. 

Buemi, který vyhrál stájový duel o pouhých 23 tisícin vteřiny, teď úplně vypadl z výsledkové listiny. Švýcar tak bude stát na posledním 24. místě i za Vitantoniem Liuzzim, který dostal penalizaci 5 míst na startu za výměnu převodovky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy