Týmům se daří omezovat výdaje, nejvíce utrácí Ferrari

GP Austrálie (Melbourne) | foto: Lotus F1 Team

Podle posledních údajů nejnovějšího vydání "Business Book GP" nejvíce ve Formuli 1 utrácí Ferrari, s nejmenším rozpočtem naopak bojuje HRT.

Podle Business Book GP se Asociaci týmů F1 (FOTA) opravdu podařilo díky Dohodě o omezení zdrojů (RRA) podstatně snížit náklady. Průměrný roční rozpočet týmu F1 s snížil z 310 mil. dolarů v roce 2009 na 167 mil. dolarů (2,7 miliardy Kč) v roce 2011, přičemž v roce 2010 se pohyboval kolem 176 mil. dolarů.

Větší rozdíl mezi léty 2009 a 2010 je dán příchodem tří nových týmů (HRT, Lotus, Virgin) a zároveň odchodem týmů, které byly známé velkým utrácením (BMW, Toyota). K redukci také přispělo velké utažení opasku u Renaultu, který část závodního týmu odprodal společnosti Genii.

S nejvyšším rozpočtem hospodaří Ferrari - 295 mil. dolarů (4,8 miliardy Kč), s nejnižším si musí vystačit Hispania Racing - 50 mil. dolarů (0,8 miliardy Kč), což je téměř 6krát méně.

Zpráva ale upozorňuje, že přes úspěšné omezování nákladů předseda FOTA Martin Whitmarsh vyzývá k dalšímu zpřísnění RRA. Ne každý tým v F1 snížil své výdaje. Z údajů například vyplývá, že Lotus v roce 2011 utrácí podstatně více peněž, větší rozpočty než minulý rok mají také Virgin, Sauber a Red Bull.

Velké týmy jako Ferrari, McLaren, Mercedes a Renault nyní utrácejí méně, přičemž sponzoři pokrývají více než polovinu jejich rozpočtů.

(Více informací o rozpočtech týmů za rok 2010 dle Formula Money naleznete zde).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy