Trulli šokován chováním pneumatik Pirelli: Doplatilo na ně i Ferrari

Lotus | foto: Caterham F1 Team

Jarno Trulli, který během předsezónních testů tvrdě kritizoval Pirelli za jejich pneumatiky, se do italského dodavatele znovu obul - podle něj po testech změnili vlastnosti svých produktů.

Předpovědi ohledně vysokého opotřebení pneumatik a potřeby stavět čtyřikrát za závod se v Melbourne při vyšších teplotách nenaplnily. Sergio Pérez dokonce jediným přezutím zasadil těžkou ránu všem kritikům a stratégům Ferrari, kteří jako jediní oběma svým pilotům naordinovali v Melbourne tři zastávky.

Lotus se s pneumatikami trápil - nedokázal je zahřát na provozní teplotu, což Trulliho znovu rozladilo. "Je důležité podotknout, že veškeré víkendové výsledky - ať už dobré či špatné - mají společného jmenovatele - pneumatiky Pirelli," píše ve svém sloupku pro La Repubblica.

"Všechny nás šokovaly. Nemyslím teď, že byli lepší či horší, než jsme čekali - byly úplně jiné! Jako by je po posledních testech v Barceloně vyměnily.

Během zimy lidé ve všech týmech pracovali s pneumatikami, které rychle zhoršovaly. Byla to jejich vlastnost a vedly se o tom jisté polemiky. Takže jsme si mysleli, že problémem bude docílit, aby vydržely dlouho.

Místo toho jsme v Melbourne dostali pneumatiky, které neměli s výdrží žádné problémy, ale místo toho měly obrovské problémy se zahříváním."


Pilot Lotusu také odhaluje, že nebyli zdaleka jediným týmem, který se v Austrálii potýkal se stejným problémem: "Pokud se pneumatiky nedostanou na určitou teplotu, pak nepodávají výkony. Během závodu neměli pouze dva piloti problémy se zahříváním pneumatik: Hamilton a Vettel, druhý a první [v konečném pořadí].

Všichni ostatní, někteří více, jiní méně, se trápili. I Webber. Dle mého názor to vysvětluje i špatnou kvalifikaci Ferrari.

Problém je, že příčina toho není známa. Stačí drobný rozdíl v nastavení, vyvážení, teplotě vzduchu či trati, a setkáváte se s opačnými reakcemi dokonce uvnitř stejného týmu.

Jen si vezměte Vettela s Webberem: Sebastian dominoval, zatímco Mark v určité části ztrácel na Alonsa 2 sekundy. Takže to je opravdu výzva: pochopit, jak používat pneumatiky. Myslím si, že to bude jedním z klíčových bodů sezóny," dodává Trulli.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy