Stewart: Tilke toho pro fanoušky moc neudělal

Stewart, Jackie | foto: Williams F1 Team

Trojnásobný šampión F1 Jackie Stewart věří, že za menší množství předjížděcích manévrů v F1 v porovnání s jeho časy můžou hlavně tratě, nikoliv monoposty.

71letý bývalý závodník obvinil Hermana Tilkeho, že jeho okruhy jezdce nijak netrestají za chyby a ani jim nijak neumožňují předjíždět. "Věřím, že hlavní důvod snížení počtu předjížděcích manévrů v moderní F1, jsou nové tratě. Skoro všechny z nich byly designovány jedním mužem, německým architektem Hermannem Tilkem," říká Stewart pro Telegraph.

"Moderní okruhy na tom nesou vinu. Je to jednoduché, jsou to kopie těch druhých a vůbec nijak nepostihují chyby. Výjezdové zóny jsou dost velké. Jezdci tak mohou udělat docela velkou chybu a stále si udrží pozici. To je jednoznačně špatně."

Adrian Sutil v Číně

Skot navrhl řešení. Tilke by měl předělat některé zatáčky, aby jezdce více penalizovaly za chyby. Jinak budou diváci na nějakou dobu ochuzeni o předjížděcí manévry. "Tilke stojí skoro za každým okruhem od začátku 90. let. V některých ohledech odvedl skvělou práci. Přinesl do sportu velký komfort a luxus. Ale mám obavu, že pro diváky toho moc neudělal. Minimálně by okruhy měly být předělány, diváci na trati a u televizí by tak mohli vidět více předjížděcích manévrů."

"Co kdyby Tilke modifikoval zatáčky na okruzích tak, že kdyby jezdec vyjel ze zatáčky, tak by to pro něj znamenalo ztrátu? Co kdyby výjezdové zóny měly povrch s menší přilnavostí? Co kdyby jezdce, který vyjede ze zatáčky, mohli ostatní předjet?"

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy