Neweymu se nastavitelná křídla líbí, mají však svá ale...

gp bahrajnu | foto: Red Bull Racing

Technický ředitel Red Bullu, Adrian Newey, je potěšen zavedením nastavitelných křídel. Podle geniálního konstruktéra to Formuli 1 pomůže, ale varuje, že pravidla ohledně použití křídel bude možná zapotřebí ještě trošku vylepšit.

Pokud by totiž vše fungovalo hladce, jak je zamýšleno, tak by se také mohlo stát, že bude pro jezdce výhodnější být na druhé pozici a na rovince posledního kola by se před soupeře před ním jednoduše dostali.

„Záležitost s nastavitelnými křídly je velmi zajímavá. Pravidla nám dovolují měnit polohu křídla během kvalifikace prakticky kdykoliv. V závodě je to však pouze v přesně určených situacích. To bude mít bez pochyby velký dopad na to, jak budou závody probíhat. Potencionální předjetí v závislosti na nastavitelném křídle bude lehčí.“

„Ale nesmí se to dostat až tak daleko, jako tomu bývalo dříve v Monze. Tehdy bylo výhodnější být v posledním kole na druhé pozici, protože jste se vyvezl za jezdcem před Vámi a vyhrál jste závod.“ 


„Nemyslím si ale, že by to byl až takový problém. V závislosti na poznatcích z prvních závodů však nebude pro FIA problém pravidla pozměnit, aby k takovým situacím nedocházelo,“ uvažuje Newey.

Možnost volného použití křídla v kvalifikaci se však nelíbí Marku Webberovi: "Ještě jsem nepotkal jezdce, který by chápal toto pravidlo v kvalifikacích. Vždyť v kvalifikacích nezávodíme proti sobě pro to, abychom se předjížděli, ale abychom dosáhli nejlepšího času."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy