Berger: BMW opustilo formuli 1 příliš brzy

Berger, Gerhard | foto: www.auto-news.cz

BMW se vzdalo příliš brzy. Kdyby automobilka vydžela ve formuli jedna déle, úspěch by se dostavil. Takového názoru je bývalý závodník ve formuli 1 Gerhard Berger.

Rakušan byl v letech 1998-2003 sportovním ředitelem BMW spolu s Mariem Theissenem. Berger  pro německý  Auto Motor Und Sport vyjádřil názor, že automobilka nikdy neměla dost trpělivosti, kterou si závodění ve vrcholové motoristické disciplíně žádá.

„Způsob, jakým si BMW vybudovalo vlastní tým, byl správný. Možná ale měli ukázat o něco víc houževnatosti. Na F1 je zajímavé, že nemůžete získat titul na první pokus. Stojí to spoustu úsilí, než přijde úspěch. Pak se ho musíte držet,“ řekl Berger.

Německý výrobce osobních vozů vstoupil do F1 jako dodavatel motorů pro Williams v roce 2000. O pět let později se osamostatnil koupí týmu Sauber a rozchodem s Williamsem. Už v roce 2008 získal pro BMW-Sauber Robert Kubica první vítězství ve Velké ceně Kanady. K velkému překvapení však automobilka o rok později ohlásila odchod z F1.


Robert Kubica ve Velké ceně Kanady 2008 získal první vítězství pro sebe i pro tým
(foto z VC Bahrajnu 2008)

Gerhard Berger srovnal mladou stáj Red Bull s BMW-Sauberem a poukázal na to, že německý tým zašel na nedostatek trpělivosti.

„Podmínkou pro to, čeho teď dosáhl Red Bull, a zároveň důvod, proč se to nepovedlo jim, je, že jim vždycky chyběla trpělivost. Dietrich Mateschitz z Red Bullu ji měl. Měl špatné roky, přesto vytrval. A teď se mu to vrátilo. Teď se mu vrátily investice,“ řekl Rakušan.

S Bergerovým názorem souhlasí i bývalý manažer Michaela Schumachera Willi Weber. „BMW odstoupilo rozhodně moc brzy. Ale v F1 je vítězství úplně vším,“ prohlásil Weber, který nyní zastupuje Nika Hülkenberga.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy