Webber: Zrušení zákazu týmové režie nic nezmění!

Webber, Mark | foto: Red Bull Racing

Mark Webber pochybuje o tom, že by rozhodnutí FIA zrušit zákaz týmové režie mělo způsobit příští rok v závodění nějaký rozdíl a vrací se k událostem v Německu i k situaci v Red Bullu v závěru sezóny.

Článek zakazující týmovou režii byl zrušen minulý pátek na zasedání  Světové rady motosportu v Monaku. Týmy si podle Webbera již dávno stejně našly cestu, jak toto pravidlo obcházet.

"Jako by [zákaz týmové režie] ani nikdy nebyl," uvedl Webber v rozhovoru pro BBC. "Podívejte, tohle zde již existuje od 50., 60. let. Vždy to zde bylo, když dva piloti závodili za stejný tým a pomáhali mu dosáhnout lepších výsledků. Bylo to tak v minulosti, v horní i dolní části pole. Také jsem to dělal a také jsem z toho někdy těžil."

"Myslím, že lidé by kvůli tomu neměli být příliš nervózní, neuvidí to každý víkend, nic se nezmění," pokračuje Australan, který se pozastavuje také nad událostmi v Německu. Do jisté míry rozhodnutí Ferrari chápe, stejně jako fanoušky, kteří se kvůli okázalé taktice na italský tým zlobili. "To, co udělalo Ferrari, bylo dost brutální, bylo to velmi špatné - obzvlášť pro lídra závodu."

"Fernando jezdil těsně za Felipem, vytvářel na něj tlak a Ferrari bylo v pozici, v níž se se museli rozhodnout: buď se naši kluci vzájemně vyřadí, za což by to Ferrari pěkně schytalo - nebo prohodit pozice. Zcela v tomto fanoušky chápu."


Red Bull byl naproti tomu znám svým bojem proti týmové režii a své piloty nechával svobodně závodit. A vyplatilo se: kdyby použil týmovou režii v Brazílii, kde vyhrál Vettel, mistrovský titul by v Abú Zabí nezískal.

K situaci v rakouském týmu se vrací Webber slovy: "Myslím, že to záleželo na Sebovi. Věděl, oba jsme věděli, jak musí ostatní piloti dojet, abychom si udrželi šanci na vítězství v šampionátu. Myslím, že kdyby mohl sebrat Ferrari titul, aby ho získal Red Bull, tak by to možná udělal. V tu noc [před závodem] ale nikdy nevíte, jak to nakonec dopadne.

Moc jsme to nerozebírali, věděli jsme však, jaká je situace. Já jsem mu nemohl pomoct, ale on mi v zájmu týmu ano, pokud by na to došlo."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy