Proton potvrzuje vyjednávání s Renaultem, vznikne další Lotus-Renault?

Generální ředitel Protonu - Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir - potvrdil, že probíhají jednání ohledně odkoupení kontrolního majetkového podílu v týmu Renault F1.

Zainal doufá, že se podaří dotáhnout do úspěšného konce smlouvu, podle níž by malajská státní automobilka Proton vlastnící i Group Lotus nesponzorovala Renault, ale rovnou získala 25 % akcií závodního týmu, který by poté přejmenovala na Lotus-Renault.

"Ano, máme tento záměr," potvrzuje Zainal pro malajský list The Star. "Rozhodnutí bude učiněno brzy. Dojde k němu kvůli vylepšení značky Lotus. My, jakožto akcionáři, se musíme ujistit, že [značka Lotus] přežije."

"Jsme blízko, jen pár dní ještě vydržte. Diskutujeme o tom, zda to bude 25 %. Je předčasné odhalovat přesný podíl, musí to však být část, díky níž budeme moci kontrolovat naši značku."

Tento finančně náročný krok odůvodňuje Zainal lepším povědomím o značce a dalšími marketingovými výhodami, které to jeho společnosti přinese: "Pokud se podíváte na další OEM [přímé dodavatele] jako je Ferrari či Mercedes, F1 má přímý dopad na jejich marketing a značku."

Zatím se tedy zdá, že Group Lotus/Proton pokračuje ve svém nesmyslném tažení a utrácení peněz daňových poplatníků a že se příští rok možná dočkáme v šampionátu F1 dvou týmů se jménem Lotus v názvu. Tony Fernandes již pro rok 2011 přihlásil svůj letošní Lotus Racing jako Team Lotus.  Motory bude odebírat rovněž od Renaultu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy