Grafika: Analýza startu v Suzuce

McLaren | foto: McLaren

SUZUKA – STARTOVNÍ PROCEDŮRA; Sebastian Vettel zvítězil v japonské Suzuce z pole position, což se ve Velké ceně Japonska stalo již po třinácté.

Také pro Japonsko je startovní pozice velice důležitá, což potvrzují statistiky vítězství z různých pozic. Ve 26 ročnících se z vítězství radoval pilot startující z první řady celkem ve 21 případech, 13x se tak stalo z pole positions a 8x z druhého místa. Je zajímavé, že se to nikdy nepovedlo piltovy, který startoval z místa třetího. V roce 2005 se Kimimu Räikkönenovi povedl téměř husarský kousek, dokázal zvítězit po startu ze 17. místa.

Již se stává téměř tradicí, že nejlépe startujícím jezdcem bývá Jarno Trulli na Lotusu, i v Suzuce tuto pověst potvrdil a poskočil o šest míst dopředu. Svým způsobem mu k tomu dopomohla kolize mezi Petrovem a Hülkenbergem a druhá mezi Massou a Liuzzim. Tato čtveřice ukončila své působení v závodě, již během úvodního kola a měla vliv i na zlepšení startovních pozic především jezdců startujících ze zadních pozic. Timo Glock, Bruno Senna a Sakon Jamamoto si polepšili o pět míst, Adrian Sutil, Jaime Alguersuari a Heikki Kovalainen poskočili o čtyři místa. Nejhůře naopak odstartoval Nico Rosberg, který klesl o tři místa. Dostal se přes něj jak Hamilton, Barrichello tak i jeho stájový kolega Michael Schumacher.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy