Williams: Pro podobné situace potřebujeme monzunové pneumatiky

Michael, Sam | foto: Williams F1 Team

Technický ředitel Williamsu Sam Michael volá po zavedení speciálních monzunových pneumatik, které by umožnili ježdění i v takových deštivých podmínkách, jaké dnes zažila Suzuka.

Během dnešního dne zajeli měřený čas ve třetím tréninku pouze dva piloti. Déšť sílil, proto byla nakonec kvalifikace přesunuta na neděli. Podle Sama Michaela se však klidně mohlo jet - kdyby týmy měly k dispozici monzunové pneumatiky.

"Kdybychom s tím přišli, nebylo by to zas tak obtížné, abych byl upřímný," uvádí technický ředitel Williamsu. "Akorát bychom museli změnit pravidla, abychom mohli používat tyto pneumatiky - monzunové, které by měly 10 - 12 mm hluboký vzorek."

"Samozřejmě by byly o pět či deset vteřin na kolo pomalejší za běžného deště, ale v takových podmínkách bychom je nepoužili. Pouze za podobných okolností, jako panovaly dnes. FIA by jen vydala zprávu: 'Musíte použít monzunové pneumatiky.' Podle mě je to možné i v době, kdy máme jediného dodavatele," vysvětluje Michael.

"Kdyby byla neděle, závod by byl zrušen a vy byste se těšili na pondělní závod, což by narušilo spoustu věcí. Náklady na sadu monzunových pneumatiky by ve srovnání s tím byly podstatně nižší. Možná byste je použili pouze jednou za tři roky, ale měli byste aspoň něco," uvádí Australan.


O zábavu v boxové uličce se dnes staraly lodičky

Podle něj dnešní den neudělal Formuli 1 nejlepší reklamu: "I když změna a věci, které jsou jiné než obvykle, jsou zajímavé, není to dobré sledovat hodinu televizi, kde všichni sledují, jak si ostatní pouštějí boxovou uličkou lodičky. Je to legrace 30 vteřin, ale hodinu?"

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy