Whiting: Třikrát jsme týmu doporučili, aby Alonso nechal Kubicu předjet

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Ředitelství závodu třikrát doporučilo italskému týmu, aby Fernando Alonso pustil Roberta Kubicu před sebe poté, co ho předjel díky vyjetí mimo trať. Ferrari tak odmítlo učinit a vykoledovalo si trest pro svého jezdce.

Španěl předjel Kubicu poté, co si při Velké ceně Velké Británie zkrátil šikanu. Charlie Whiting řekl časopisu Autosprint, že třikrát doporučili týmu, aby Alonso nechal svého rivala předjet.

"Řekli jsme Ferrari třikrát, že podle mého názoru by měl přepustit svou pozici Kubicovi a řekli jsme jim to okamžitě, ihned po daném incidentu," řekl Whiting.

"Rádiem jsem týmu navrhl, že pokud pustí Kubicu před sebe, nebudou do toho stewardi zasahovat. Oni to ale neudělali a po třetím zopakování odpověděli, že Kubica už je příliš daleko na to, aby ho nechali předjet. Vůbec není pravda, že se komisaři rozhodovali moc dlouho. Měli jsme jasno vlastně okamžitě. Alonso získal výhodu vyjetím mimo trať," doplnil ředitel závodu.


Whiting: "Bylo to hned jasné. Alonso měl Kubicu pustit před sebe."

Šéf týmu, Stefano Domenicali, hájí postup Ferrari tím, že se nedomnívali, že by Alonso získal vyjetím mimo trať nějakou výhodu. Podle něj ve chvíli, kdy dostali instrukci nechat Poláka předjet, bylo už na podobné rozhodnutí pozdě.

"(Alonso) Byl agresivní při snaze o předjetí. Cítili jsme, že je v tu chvíli nezbytné probrat situaci s vedením závodu. Dali jsme si načas s rozebíráním incidentu a rozhodováním. Ve chvíli, kdy nám bylo doporučeno pustit Roberta před sebe, už byl moc vzadu. Měl problém a zpomalil. Taková byla situace," tvrdí Domenicali.


Domenicali: "Na výměnu pozic už bylo pozdě."

Devět kol poté, co Alonso Kubicu předjel, mu byla udělena penalizace průjezdu boxovou uličkou. Nešťastně načasované vyjetí zpomalovacího vozu poté pilotovi Ferrari zkazilo závod. Dojel čtrnáctý. Kubica záhy po incidentu kvůli technickým potížím ze závodu odstoupil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy