Reakce pilotů na zavedení nastavitelných zadních křídel

Webber, Mark | foto: Red Bull Racing

Piloti přenastavitelná zadní křídla, jež se objeví v příští sezóně, nevítají s přílišným nadšením. Jejich používání má být hlídano elektronickou řídící jednotkou (SECU) a omezeno pouze na útočícího pilota, který navíc na vůz před sebou neztrácí více než jednu vteřinu.

Mark Webber, Red Bull
Je to dobré pro PlayStation, ale nevím, jak to bude fungovat v F1. Musíme to dobře prozkoumat, pochopit a ujistit se, že to bude užitečné pro všechny: piloty, show, diváky a bezpečnost, která je velmi důležitá.

Předjíždění by podle mě mělo být o vytvoření tlaku, umění a taktice. Ano, chceme vidět více předjížděcích manévrů, samozřejmě, jenže během toho musíme také zachovat jistý dovednostní prvek - a ne jen zmáčknout tlačítko pro KERS či nastavitelné zadní křídlo.

Musí to být vyvážené, aby závodění bylo i o umění pilotů a ne jako IRL [IndyCar], kde se navzájem předjedou i čtyřikrát za kolo, až je z toho každý znuděný.

Robert Kubica, Renault
Pokud se budou křídla hýbat hodně, pak uvidíme předjíždění na rovinkách, v čemž já moc vzrušení nevidím. Bude to stejné pro všechny, uvidíme, jak to bude fungovat. Kvůli předjíždění bylo zavedeno nastavitelné přední křídlo a vidíme, že to nepomáhá.

Jarno Trulli, Lotus
O nových pravidlech jsem jenom četl a to, co se mi v nich nelíbí, je pohyblivé zadní křídlo - jen kvůli bezpečnosti. Možná to je hloupá obava. Moc hluboce jsem to nezkoumal, s inženýry se o tom ještě pobavíme, musíme však zajistit, aby provozování takového systému bylo bezpečné.

Já jsem o své zadní křídlo již několikrát přišel: je to ta nejnebezpečnější věc, která se vám může přihodit, protože při tom ztrácíte kontrolu nad vozem. Přicházíte o něj při vysoké rychlosti a končíte nárazem do zdi. Nechci jezdit s obavami o to, že mi může upadnou zadní křídlo. Přední křídlo je odlišné, i když to je také problém - zadní je však horší.

Určitě chceme zlepšit podívanou a zvýšit počet předjížděcích manévrů, to je jasné, a pokud to pomůže, pak je to vítané. Vypadá to ale až moc komplikovaně za těch stanovených podmínek, kdy jej můžete použít.

Já mám akorát obavy o to zadní křídlo. FIA bych doporučil, aby navrhla a dala všem stejná zadní křídla. Pokud totiž budou nebude existovat standardizovaná verze, může docházet k jejich selhání, a to nechceme.

Adrian Sutil, Force India
Pro show to je velmi dobré. Z pohledu jezdce to už tak dobré podle mě není: když se máte bránit, tak na tom moc nezáleží. Pokud je vůz za vámi, stejně se dostane do aerodynamického stínu, pak přepne křídlo a získá dalších 10 km/hod. Nevím. Těch věcí je teď opravdu příliš.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy