FIA změnila pravidla F1: Pomalé vozy se do závodu nedostanou

gp monaka | foto: HRT F1 Team

Světová rada motorismu Mezinárodní automobilové federace (FIA) ve středu na svém zasedání v Ženevě rozhodla o znovuzavedení pravidla "107 procent", které vylučuje, aby se do závodu dostaly příliš pomalé vozy. Prohlášení uvedla FIA na svých webových stránkách.

"Od roku 2011 žádný jezdec, jehož nejlepší čas na jedno kolo v kvalifikaci překročí 107 procent nejrychlejšího času z první části kvalifikace, nebude vpuštěn na start závodu," uvedla FIA. "Za výjimečných okolností, například pokud jezdec dosáhl požadovaného času v tréninku, mohou komisaři start povolit. Pokud by tímto způsovem byl povolen start víc než jednomu jezdci, o pořadí na startu rozhodnou komisaři."

Pravidlo bylo poprvé zavedeno v roce 1996 a mělo zaručit, aby se do závodu nedostaly příliš pomalé vozy. Po sezoně 2002 bylo zrušeno. Nyní však jsou na startu tři nové týmy a v příští sezoně pravděpodobně přibude další, proto se FIA rozhodla reagovat.

Světová rada motorismu schválila také další změny. Jezdci nadále nebudou smět zastavit po kvalifikaci na trati, aby ušetřili palivo, jak to udělal Lewis Hamilton v Kanadě. S okamžitou platností platí pravidlo, že pokud zaváděcí vůz opouští trať v posledním kole, jezdci dokončí závod bez předjíždění. Tím FIA reaguje na kontroverzní předjížděcí manévr Michaela Schumachera na Fernanda Alonsa v závěru Velké ceny Monaka. Minimální hmotnost vozů se zvýší z 620 kg na 640 kg.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy