FIA udělila Hamiltonovi napomenutí a pokutu (aktualizováno)

GP Španělska (Barcelona) | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

FIA se nakonec rozhodla, že Lewisi Hamiltonovi kvalifikační vítězství nevezme - udělila mu však napomenutí a pokutu ve výši 10 000 dolarů.

Pilot McLarenu v dnešní napínavé kvalifikaci porazil Red Bully, v posledním kole, kdy zajížděl do boxů, mu ovšem tým přikázal vypnout motor, protože by mu nezbylo palivo pro povinný vzorek pro FIA.

Dle dohody musí piloti zajet do boxů ve stanoveném limitu (nejrychlejší čas + 30%), což Hamilton nesplnil. Jeho kvalifikační vítězství bylo ohroženo (psali jsme zde), FIA se však nakonec rozhodla udělit Britovi pouze napomenutí a pokutu.

Palivo, které by musel vézt navíc, by ho o vítězství stejně nepřipravilo. Hmotnostní nevýhoda by se ve výsledném čase odrazila ve výši 0,08 sec - druhý Webber na jezdce McLarenu přito ztratil 0,268 vteřiny.

Názor McLarenu

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh na dotaz, zda je rozhodnutí FIA a pokuta zklamali, odpověděl: "Máme doporučení, aby se vozy vrátily do určitého času. Není to předpis. Myslím ale, že to přijmeme, zaplatíme a půjdeme dál. S výsledkem jsme spokojeni."

A jak viděl dnešní kauzu? "Pravidla jsme neporušili. S tímto jsme do kvalifikace nevyjeli. Nebyla to Lewisova vina, udělali jsme chybu. Měli jsme na výběr: mohli jsme dojet do boxů, ale neměli bychom dost paliva na vzorek. Pravidla jej vyžadují - cítili jsme, že to je důležitější než doporučení FIA, které hovoří o potřebném čase na kolo a které není v pravidlech.

Není tam nic takového, že po kvalifikaci musíte dojet do garáže. Může se vám něco pokazit či upadnout kolo nebo něco takového, tyto věci se stávají. Do auta jsme nedali dost paliva, bylo to chyba v komunikaci."

Nebudou toho týmy nyní zneužívat? Neuvidíme v příštím závodě hromadu monopostů odstavených hned v první zatáčce? "Myslím, že by riskovali, že by komisaři takové jednání mohli shledat systematickým. Takže si myslím, že k tomu nebude docházet," reaguje na námitku Whitmarsh.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy