Mercedes se odvolává proti rozhodnutí komisařů (doplněno)

Brawn, Ross | foto: Mercedes AMG F1 Team

O trochu vzruhu na závěr dnešní Velké ceny Monaka, která se dojížděla za zpomalovacím vozem, se postaral Michale Schumacher, který v poslední zatáčce předjel Fernanda Alonsa.

Za manévr byl posléze penalizován přičtením dvaceti vteřin ke svému výslednému času, čímž se propadl ze šestého až na dvanácté místo. O tomto rozhodnutí komisařů jsme psali zde.

Mercedes, který Schumacherovi rádiem řekl, že může v poslední zatáčce klidně předjíždět, s verdiktem samozřejmě spokojený není a rozhodl se podat odvolání k Odvolacímu soudu FIA. To se týká samotného rozhodnutí trestat jejich pilota, nikoliv výše trestu.

V čem je problém?
Pokusím se laicky vysvětlit, v čem tkví podstata problému. Pravidla říkají, že pokud se závod dokončuje za safety carem a ten v posledním kole zajede do boxů, piloti pokračují do cíle, aniž by se předjížděli. Je zde však drobný nesoulad. Z pohledu Mercedesu se již nejednalo o fázi safety caru, protože zhasl světla, zajel do boxů a bylo máváno zelenými vlajkami.

Jedná se o nový problém: teprve od letošní sezóny mohou piloti po zajetí safety caru do boxů předjíždět již od první safety car čáry - tedy ještě před startovní/cílovou čárou. Dle pravidel však v posledním kole safety car sjíždí do boxů i v případě, kdy podmínky na trati ještě nejsou bezpečné, přičemž je předjíždění po cílovou čáru samozřejmě zakázáno. Otázkou zůstává, zda závodění dnes nebylo na posledních pár metrů obnoveno, protože trať již byla v pořádku.

Komisaři dali jasně najevo, že ne. V tom případě mi přijde nelogické, že se máválo zelenými vlajkami, že zhasl safety car světla a že týmy dostaly hlášení o volné trati (track clear), a chápu proto rozhodnutí Mercedesu podat odvolání.

FIA ovšem bude muset nejdříve rozhodnout, zda se takovým odvoláním bude zabývat. Normálně se totiž nelze odvolat proti trestům v podobě projetí boxy (drive-through penalty), které jsou v posledních kolech nahrazeny časovými penalizacemi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy