Připravuje se návrat Formule 1 do Ameriky?

GP USA (Indianapolis) | foto: Panasonic Toyota Racing

Významná persona amerického motosportu pracuje na návratu Formule 1 do Spojených států - nemusí to však nutně být na okruh v Indianapolis, kde se jela poslední Velká cena Spojených států.

George je bývalým šéfem tamějšího okruhu Indianapolis Motor Speedway a americké série IRL (Indy Racing League). V roce 2009 byl odejit, a tak si loni založil vlastní IRL tým. Nyní tvrdě pracuje i na návratu F1 do Států, dle místních zdrojů však už Indianapolis není jeho prioritou, ačkoliv jej jeho rodina nadále spravuje.

Poslední závod na americké půdě se odjel v roce 2007, od té doby však George s Bernie Ecclestonem nenašli společnou řeč v podobě konkrétní komerční dohody.

Stále tam však existuje početná skupina fanoušků Formul 1 a Ecclestone si je dobře vědom velkých finančních možností této země, z čehož by ještě rád něco vytěžil.

George byl spatřen minulý týden při Velké ceně Číny v Šanghaji, kde byl Ecclestonovým hostem. Jednali spolu o budoucích plánech a možném uspořádání závodů ve Spojených státech, došlo také na setkání s potenciálními sponzory.

Ecclestone se nijak netají tím, že by chtěl raději uspořádat závod v New Yorku spíše než na tradičním indianapoliském okruhu, kde by musel značně slevit ze svých finančních požadavků, které se obvykle pohybují od 10 do 30 miliónů dolarů za závod - jinak by pro tamější pořadatele nemělo smysl přemýšlet o společné akci.

Na dotaz, zda pro něj Indianapolis nepředstavuje nejlepší místo pro závod v Americe, Ecclestone odpověděl: "Jo, to je. Akorát jsou kolem špatní lidé. Ve skutečnosti tam nic nefungovalo. Muselo by dojít k velké změně, ale rádi bychom se tam vrátili."

Dle Zaka Browna, zakladatele a šéfa Just Marketing International (marketingová společnost  působící v motosportu, která sídlí v Indianapolis), jenž byl také v Šanghaji, se sponzoři dožadují přítomnosti F1 v USA: "Tony [George] má v motosportu spoustu kontaktů a ví, jak uspořádat Velkou cenu Spojených států. Pokud by měl možnost dostat Formuli 1 zpět do Států, rád tomu pomůže. Tony má s Berniem velmi dobrý vztah, Tony má navíc velký zájem o to, aby se F1 do Států vrátila."


Brown dokonce dodal, že Ecclestonovým dlouhodobým cílem je uspořádat ve Spojených státech dva závody, jak tomu bylo kdysi. Bernie nedávno prohlásil, že kalendář Formule 1 by mohl obsahovat až 25 závodů v rámci jedné sezóny.

V Indianapolis jsou vzhledem k návratu F1 opatrní: "Ve světě zábavy - od F1 po NFL - je všechno vnímáno jako konkurence," prohlašuje Randy Bernard - nový šéf IRL, kterou nyní sužují problémy. "Pokud to bude pro okruh v Indianapolis, město a stát dobré, kdo jsem já, abych prezentoval opačný názor? Ale když zde naposledy selhali, proč by se měli vracet?" Někteří se návratu F1 obávají a veřejně proti němu brojí.


Jiní se pro změnu obávají důsledků toho, že by se závod uskutečnil na jiném místě v Americe. "Pokud by se královna motosportu vrátila do Spojených států, ale ne do Indianapolis, pak byste měli přijít o hlavu," prohlásil Tim Frost, prezident jedné chicagské konzultační společnosti, která působí v motosportu. "George je stále vlastníkem okruhu. Nevím, proč by měl Formuli 1 přivádět na jiné místo - pokud není opravdu přesvědčen, že by to tam nefungovalo."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy