Naskočí do šampionátu Stefan GP místo Camposu?

Trulli, Jarno | foto: Panasonic Toyota Racing

Stefan GP údajně vysílá k prvnímu závodu do Bahrajnu svou techniku a dle některých zdrojů nakonec nastoupí místo nováčka - týmu Campos Meta F1.

Stefan GP je technicky navíc docela dobře připraven - má podepsanou smlouvu s Toyotou a také disponuje jejím vozem pro letošní sezónu, který před svým odchodem z F1 japonská automobilka připravovala - TF110.

Srbský tým, jenž o sobě hovoří jako o prvním náhradníkovi pro vstup do sezóny 2010 - pokud by někdo vypadl, hodlá koncem měsíce testovat v Portugalsku s chráněncem Toyoty - Kazukim Nakajimou.

S Camposem to nevypadá růžově, což zmínil i Bernie Ecclestone před pár týdny. Se svými splátkami za vývoj a výrobu vozu a technologií firmě Dallara se stále opožďuje. Hodnota kontraktu činí 16 mil. Eur (přes 410. mil Kč) ročně. Situace je nyní ve fázi, kdy by Dallara mohla prodat svůj F1 projekt a právě Stefan by mohl koupit její intelektuální vlastnictví - pokud by mu to k něčemu vůbec bylo. Campos by tak ale přišel o auto a uvolnil by místo pro nový tým ve Formuli 1.


Zoran Stefanovič si plácl s Toyotou

Šéf týmu Zoran Stefanovič se docela dobře s šéfem F1 Ecclestonem zná, což by mu mohlo pomoci vydláždit cestu do šampionátu F1. Přes prsty by jim mohla dát FIA. Její současný prezident Jean Todt pracoval ve Ferrari a technickým ředitelem u Stefana je: Mike Coughlan. Ano, právě ten bývalý zaměstnanec McLarenu, u nějž se našly důvěrné technické dokumenty Ferrari při špionážní aféře v roce 2007.

Pokud by to Campos do Bahrajnu opravdu nedotáhl, doplatil by na to Bruno Senna, který by se tak najednou ocitl na dlažbě. Větší šance teoreticky nastoupit po boku Nakajimy se totiž dávají Nicku Heidfeldovi.

Stefan GP má ale ještě jeden problém: i když v F1 základně Toyoty v Kolíně, která by se mohla do projektu zapojit, ještě pár lidí zůstalo, ti nejschopnější jsou pryč. Špičkoví návrháři a inženýři Toyoty si již dávno našli místo v ostatních týmech F1 (hlavně u Lotusu).

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy