Lotus představil sponzora, stále ale hledá peníze

Lotus | foto: Caterham F1 Team

Prvním oficiálním sponzorem Lotusu se stala společnost Aerolab, specializující se společně s dceřinou společností Fondtech na aerodynamiku. Spolupráce se týká konstrukce a vývoje auta pro příští sezonu. Náklady na provoz stáje současně snižuje zajímavým způsobem.

Výkonný ředitel Aerolab Jean-Claude Migeot uvedl: „Jsme nadšeni z našeho partnerství s Lotusem v F1 a věřím, že společně dosáhneme synergického efektu.“ Aerolab má řadu zkušeností z předchozí spolupráce s týmy Toyota, Renault a Force India.

Ačkoliv mají práce na přípravě vozu probíhat dle plánu, tým přiznává, že peníze jsou problémem. Lotus má pro nadcházející sezónu počáteční rozpočet ve výši 28 milionů liber, což je však v porovnání třeba s Ferrari (až 250 milionů liber) velmi málo.

Kamarudin klade důraz především na to, aby projekt na rozdíl od nedávno odstoupivších značek BMW a Toyota přemohl finanční omezení. „Snažíme se snižovat náklady jak na vybavení, tak i na lidský kapitál. Již jsme inzerovali volná místa a dostalo se nám přes 6500 žádostí. Většina z nich jsou malajsijští inženýři, kteří doposud pracují různě ve světě. Jsou nadšeni pro náš národní a závodní tým spojený se značkou Lotus pracovat, přičemž požadují nižší peníze.“

Jednou z možných cest řešení financí je i aktivní jednání se společností PETRONAS, která je doposud spjata se Sauberem. Kamarudin dodal: „Pokud může Petronas sponzorovat cizí tým F1, proč by nemohl financovat také náš národní?“

Lotus usiluje o představení nového vozu v polovině února 2010.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy