Jean Todt byl zvolen prezidentem Mezinárodní automobilové federace

Todt, Jean | foto: Scuderia Ferrari

Francouz Jean Todt byl zvolen prezidentem Mezinárodní automobilové federace (FIA). Generální shromáždění FIA mu v páteční tajné volbě v sídle organizace v Paříži dalo přednost před Finem Arim Vatanenem.

Třiašedesátiletý Todt, bývalý šéf stáje F1 Ferrari, nahradí ve funkci hlavy FIA devětašedesátiletého Brita Maxe Mosleyho, který stál v čele organizace od roku 1993. Todta jako svého nástupce doporučil členským klubům FIA sám odstupující prezident, podporoval ho i šéf F1 Bernie Ecclestone a sedminásobný mistr světa F1 Michael Schumacher.

Todt získal podle serveru stanice BBC 135 hlasů, zatímco jeho rival, bývalý mistr světa v rally Ari Vatanen jen 49, dvanáct členů FIA nehlasovalo.

Todt byl šéfem Ferrari v jeho nejúspěšnějším období po přelomu tisíciletí. V té době získal Michael Schumacher pět titulů mistra světa (2000 až 2004). Todt byl předsedou představenstva a generálním ředitelem italské stáje. Jeho úspěchy se ale neváží jen k Ferarri. V době, kdy tam byl Todt sportovním ředitelem, získal Peugeot titul mistra světa v rally, vítězství v závodě 24 hodin v Le Mans i v rally Paříž - Dakar. Todt pracuje ve FIA v rámci aktivit týkajících se bezpečnosti na silnicích a životního prostředí.

Zvolení Todta ukončilo šestnáctiletou éru Mosleyho kontroverzní vlády. Brit se rozhodl nekandidovat na své páté funkční období až v létě jako součást vyjednávání mezi FIA a Asociací týmů F1 (FOTA), když hrozilo, že současné týmy odejdou kvůli novým, Mosleym prosazovaným pravidlům z mistrovství světa F1.

Týmy nakonec ustoupily a do šampionátu se přihlásily, Mosley slíbil, že ve funkci skončí, a obě strany se shodly na kompromisním způsobu snižování nákladů. Loni v červnu Mosley úspěšně přestál hlasování o důvěře kvůli svému sexuálnímu skandálu, který propukl v březnu, když bulvární týdeník The News of the World zveřejnil videonahrávku zobrazující Mosleyho v sadomasochistických hrátkách s pěti prostitutkami.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy