Bývalý šéf Renaultu Briatore se podle italských médií odvolá

Renault | foto: Renault Sport F1

Bývalý šéf týmu Renault Flavio Briatore je hluboce zasažen trestem doživotního zákazu činnosti spojené s F1, který mu udělila za účast v ovlivnění výsledku Velké ceny Singapuru Světová rada motorismu na svém pondělním mimořádném zasedání, a zvažuje právní kroky.

"Jsem zničený," řekl devětapadesátiletý Briatore italskému listu Gazzetta dello Sport, podle něhož bývalý šéf týmu Renault zvažuje právní kroky proti Mezinárodní automobilové federaci (FIA) a chce dokázat svou nevinu a očistit svou pošramocenou pověst.

Výše Briatoreho trestu šokovala prezidenta španělského autoklubu Carlose Graciu, který je také členem Světové rady motorismu. "Briatoreho trest se mi zdá přehnaný. Nebyl proti němu jediný jasný důkaz, navíc on se ani nemohl bránit," řekl Gracia španělskému listu As. "Nedivil bych se, kdyby se chtěl soudit."

Flavio Briatore minulou středu oznámil, že odchází z pozice šéfa týmu, spolu s ním Renault opustil jeho technický ředitel Pat Symonds. Stáj F1 Renault při jednání Světové rady motorismu nezpochybnila obvinění z ovlivnění závodu a vyvázla s pouze podmíněným vyloučením ze šampionátu. Pilot Nelson Piquet junior, který při loňské Velké ceně Singapuru na přání Briatoreho a Symondse záměrně havaroval, aby tak pomohl stájovému kolegovi Fernandu Alonsovi zvítězit, měl slíbenou imunitu za to, že bude mluvit pravdu, a trestu unikl, stejně jako Alonso, u něhož FIA uznala, že o celé záležitosti nevěděl. Pat Symonds nesmí v soutěžích pořádaných FIA pracovat pět let.

Briatore nesmí nyní pracovat ani jako manažer jezdců. Do jeho stáje patří Fernando Alonso, Nelson Piquet, Romain Grosjean, Mark Webber nebo Heikki Kovalainen.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy