KERS bude předmětem další diskuse

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

Williams se jako jediný tým pustil do vývoje setrvačníkového systému KERS. Během dosavadního průběhu sezóny se týmu nepodařilo systém dotáhnou do konce a tak doposud nebyl týmem nasazen. Při víkendu v Monze, ale z tábora týmu Franka Williamse zaznělo, že ho i nadále plánují použít příští rok.

Williams se stal minulý týden znovu členem FOTA a tak čelí velkému problému, jelikož ostatní členové se dohodli, že KERS z úsporných důvodů v roce 2010 nepoužijí. Patrick Head v Monze přiznal, že nesouhlasí s postojem FOTA o KERS a dodal, že to bude "předmětem další diskuse." Dále novináře ubezpečil, že Williams nebude v roce 2010 používat motory Mercedes a za nejpravděpodobnější možnost označil agregáty Renault.

Právě francouzský tým použil svůj systém KERS v Monze poprvé potom, co se ho po několika závodech na začátku sezóny vzdal. Systém se daří pravidelně nasazovat pouze stájím McLaren a Ferrari, funkční systém KERS mají také u BMW, ale ti se ho podobně jako Renault přestali po několika závodech používat.

Systém KERS se v Monze neukázal jako rozhodující výhoda, přestože se obecně mělo za to, že se jedná o okruh pro systém KERS neobyčejně výhodný. V průběhu víkendu se ukázaly tyto předpovědi jako mylné. Podle jezdců McLarenu, kteří úspěšně odjeli se systémem KERS všechny letošní závody, se zde KERS nedokáže za jedno kolo ani dostatečně nabýt, právě díky prudkému brzdění, při kterém vzniká pro elektromotor příliš velký kroutící moment. Se systémem nebyli spokojení ani u Renaultu, kde si Alonso stěžoval na jeho špatnou funkci na startu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy