Piquet končí a odhaluje pravdu o Renaultu

Piquet jr. - Alonso | foto: Lotus F1 Team

Dnes v podvečer oznámil Nelson Piquet na svých webových stránkách, že jeho kariéra ve stáji Renault vedené Flaviem Briatorem definitivně skončila.

Nelson ve svém prohlášení uvádí, že je rád, že končí nejhorší období jeho kariéry. Od týmu údajně nikdy neměl plnou podporu - byl považován pouze za někoho, kdo řídí další vůz, bez nějakých projevů zájmů. Mnohokrát se stalo, že za ním přišel 15 min před začátkem kvalifikace či závodu jeho šéf a manažer v jedné osobě - Flavio Briatore - a  vyhrožoval mu, že jej vyrazí, nezajede-li dobrý výsledek. Psychicky to v závodech člověku moc nepřidá.

Pro letošní sezónu mu měl Briatore slíbit, že všechno už bude jiné, že se mu dostane zasloužené pozornosti a také stejného zacházení ze strany týmu. Nelson k startu nové sezony uvádí: "Přiměl mě k podpisu smlouvy, podle níž jsem měl získat 40% bodů, jež získá Fernando Alonso do poloviny sezóny. I když jsem měl po boku Fernanda, dvojnásobného mistra světa a opravdu excelentního pilota, věřil jsem, že budu-li mít stejné podmínky, snadno požadovaných 40% bodů nasbírám."



"Žel opět zůstalo jen u slov, realita byla jiná. S novým vozem jsem natestoval 2002 km, zatímco Fernando 3839 km. Pouze 3 dny z toho jsem odjel za sucha, kdežto Fernando měl jen jeden mokrý den. Navíc jsem vždy testoval s těžkým vozem, tvrdými pneumatikami a většinou na začátku dne, kdy je trať pomalá a spolehlivost nižší. Fernando jezdil s lehkým vozem na měkkých směsích za výborných podmínek. Nikdy jsem nedostal šanci se připravit na kvalifikaci, jak se letos jezdí. Ve Formuli 1 je dnes mezi prvním a patnáctým rozdíl menší než 1 vteřina. 0,2 - 0,3 vteřiny vás mohou posunout o osm míst vzhůru"
hořekuje mladý Nelson Piquet.

Ve své výpovědi rovněž popisuje, jak se na něj nedostávalo ani s novými díly, často měl vůz pomalejší o 0,5 - 0,8 vteřiny dle propočtů inženýrů Renaultu. Celou výpověď plnou překvapivých detailů ohledně fungování týmu si můžete přečíst zde. V závodech by jej měl nahradit Romain Grosjean; více info o dalším možném působení Nelsona zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy