Nejhorší monopost F1 všech dob

Life L190 - pravděpodobně nejhorší vůz v historii Formule 1 - se představí na letošních slavnostních dnech motosportu Festival of Speed v Goodwoodu. Za jeho volantem se objeví Derek Bell.

Tento vůz s 12válcovým motorem nepostoupil ani v jednom ze svých 14 předkvalifikačních pokusů v roce 1990 dále. Na většině tratí ztrácel na nejrychlejší monoposty obvykle kolem 20 vteřin. V Goodwoodu se objeví se svým původním motorem W12, který nebyl schopen pohánět vůz po celý závod - obvykle vypověděl službu po několika kolech.

Motor však neměl klasické W-uspořádání válců, jak je tomu u Bugatti Veyron - měl totiž 3 řady po 4 válcích (2 řady do V, jedna řada nimi). Teoreticky mohl nabídnout sílu 12válcového motoru v prostoru 8válce. Revolučnímu řešení však scházela výkonnost - nabízel kolem 375 koní, což byla polovina toho, co poskytoval tehdejší agregát Hondy, pohánějící McLaren. Například na dlouhých rovinkách původního Hockenheimringu dosahoval maximální rychlostí o 64 km/hod nižší než nejlepší monoposty. Stáj později přešla na motor Judd V8. Snaha o přestavbu šasi však nebyla zcela úspěšná - v Estorilu jim ulítl kryt motoru již v první kole.



Mluvčí nadcházejícího festivalu v Goodwoodu s nadsázkou řekl: "Vůz by mohl teď být možná v lepším stavu, než před 19 lety." Před diváky bude představen právě kvůli své podivné historii. Derek Bell, jenž dostane šanci se s ním prohnat, je bývalým pilotem F1 a také pětinásobným vítězem Le Mans.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy