Montezemolo stále více hrozí

di Montezemolo, Luca | foto: Scuderia Ferrari

Výrobci automobilů angažovaní v mistrovství světa F1 jsou připraveni zřídit konkurenční sérii, pokud Mezinárodní automobilová federace nevyhoví požadavkům týmů ohledně pravidel pro příští rok. Podle zprávy agentury Reuters to v sobotu prohlásil prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

"Je jisté, že současná situace se musí vyřešit jedním, nebo druhým způsobem," řekl Montezemolo před startem čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. "Buď budeme závodit v F1 tak, jak chceme, nebo nastane nějaká alternativa," dodal. "Skutečně doufám, že se nám podaří najít řešení. Jsem si jistý, že ve FIA jsou zodpovědní lidé, kteří tuhle situaci chápou. Chceme jen stabilitu, jasná pravidla, transparentní systém řízení a možnost, aby týmy samy mohly pracovat na snižování nákladů," vysvětlil Montezemolo. "Pokud to bude nutné, velké automobilky jsou připraveny zorganizovat vlastní alternativní šampionát," oznámil.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zveřejnila v pátek seznam týmů přijatých do mistrovství světa 2010, na kterém jsou všechny současné týmy. Williams a Force India se přihlásily bez jakýchkoli podmínek. Dalších osm včetně Ferrari, McLarenu a letošního lídra Brawn GP se však přihlásilo jen podmíněně a požadují zachování letošních pravidel. FIA přijala do šampionátu pět z nich (McLaren, Renault, BMW Sauber, Brawn GP a Toyota) s podmínkou, aby od svých požadavků do týdne ustoupily. Ferrari a oba týmy Red Bull byly zapsány bez podmínek, týmy však tvrdí, že se tak stalo proti jejich vůli.

Montezemolo, který dostal příležitost odstartovat v sobotu závod 24 hodin v Le Mans, řekl, že možností pro Ferrari je i návrat k těmto závodům. "Ferrari v Le Mans? Proč ne? Kdybychom už nemohli závodit v F1, tohle by byla určitě možnost. Mezi Ferrari a čtyřiadvacetihodinovými závody je historická souvislost a já jsem šťastný, že tady mohu být a odstartovat závod, který velmi obdivuji pro jeho atmosféru čisté soutěže."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy