Mosley to vidí s Ferrari jasně

Mosley, Max | foto: McLaren

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) je přesvědčený, že stáj Ferrari prohraje úterní soud, po němž požaduje, aby vydal předběžné opatření, které by zamezilo FIA změnit pravidla F1 pro příští rok.

Tým Ferrari, nejstarší a nejúspěšnější stáj v historii F1, tvrdí, že FIA schválila roční rozpočtový strop ve výši 40 milionů liber a nevyslyšela jeho právo veta, založené na smlouvě z roku 2005. Před třemi lety totiž italská stáj, FIA a šéf F1 Bernie Ecclestone uzavřeli soukromou smlouvu, která Ferrari zajišťuje vyšší komerční příjmy, stabilní pravidla a zvláštní právo veta v otázce zásadních změn výměnou za větší loajalitu vůči FIA.

Ferrari nyní tvrdí, že FIA tuto dohodu porušila, Mosley však soudí, že je to právě italská stáj, kdo přestal být loajální. "Měli velmi dobrou pozici oplátkou za loajální chování. Jenže místo toho, aby s námi víc spolupracovali, iniciovali založení Asociace týmů F1," připomněl Mosley své přesvědčení, že vznikem FOTA, jíž předsedá právě prezident Ferrari Luca di Montezemolo, stáj dohodu porušila.

Naproti tomu FOTA tvrdí, že je to FIA, která přestala splupracovat s týmy, když schválila pravidla pro příští rok bez ohledu na názor týmů.

Stáj Ferrari je jedním z týmů, které pohrozily odchodem z F1, pokud se příští rok bude závodit podle pravidel, která navrhla FIA. Konečný termín pro podání přihlášky do mistrovství světa 2010 je 29. květen.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy