Briatore: Brawn GP jako by už titul vyhrál

Briatore, Flavio | foto: Lotus F1 Team

Šéf stáje F1 Renault Flavio Briatore už ztratil naději, že by jeho tým mohl získat letošní titul, podle něj už v cestě za vítězstvím nikdo nezastaví stáj Brawn GP.

Ačkoli Brawn GP, bývalý tým Honda, svou účast v letošním šampionátu potvrdil pouhé tři týdny před začátkem sezony, mistrovství světa nyní dominuje. Brit Jenson Button vyhrál čtyři z pěti závodů a v čele průběžného pořadí má náskok 14 bodů na svého stájového kolegu Rubense Barrichella z Brazílie. Mezi týmy vede Brawn GP s náskokem 29,5 bodu na Red Bull, Renault je o 59 bodů zpět.

Podle Briatoreho už Brawn GP nikdo nezastaví. "Ne ne, v F1 je sice všechno možné, ale myslím, že šance, že titul získá některý jiný tým, je mizivá," prohlásil Ital, podle nějž je to zejména díky nové, tzv. dvojité konstrukci difuzoru, který Brawn GP používá od začátku sezony, zatímco většina ostatních týmů to považovala za nelegální.

"Brawn GP je dobře financovaný tým a může své vozy dál v klidu vyvíjet, což je ale pro ostatní velký problém. My prostě nemůžeme zajít do supermarketu, koupit nový difuzor a namontovat ho na auto. Kvůli takovému zařízení musíte změnit celý vůz, a to potřebuje čas," vysvětlil Briatore.

Renault, Ferrari a Red Bull protestovaly proti difuzorům stájí Brawn GP, Toyota a Williams před úvodním závodem sezony, Velkou cenou Austrálie, neuspěly však a postoupily záležitost Mezinárodnímu odvolacímu soudu Mezinárodní automobilové federace (FIA). Ten však verdikt komisařů z Austrálie potvrdil a uznal tzv. dvojité difuzory za odpovídající pravidlům. Difuzor je aerodynamický prvek na zádi vozu pod zadním přítlačným křídlem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy