Mosley: F1 se bez Ferrari obejde

Mosley, Max | foto: McLaren

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley si je podle sobotních informací agentury Reuters téměř jistý, že se F1 dokáže obejít bez stáje Ferrari. Italský tým a především jeho prezident Luca di Montezemolo totiž nesouhlasí s novým rozpočtovým stropem.

Mosley v sobotním rozhovoru pro list Financial Times přiznal, že se dostal do mocenského boje, z něhož by měl podle očekávání odejít jako vítěz. Šéf FIA se pře se stájí Ferrari kvůli nově stanoveným rozpočtovým stropům pro jednotlivé týmy F1. Ty by si v roce 2010 měly vystačit se 40 miliony liber (1,2 miliardami Kč). S touto částkou ale Italové hrubě nesouhlasí už jen proto, že jejich rozpočet je mnohem vyšší.

Rozhodnutí o rozpočtovém stropu nazval Mosley "jedním z největších kroků v rozvoji sportu". Navíc se setkal s pozitivními ohlasy hned u několika týmů a velkovýrobních společností. Montezemolo přesto napsal Mosleymu dopis, v němž uvedl, že rozpočtový strop a případné rozdělení F1 na dvě soutěže by mohlo neférovým a neobjektivním způsobem ovlivnit celý šampionát.

Montezemolo rovněž pohrozil, že Ferrari nemusí být v F1 stálou stájí. "Osobně máme já i tým velkou trpělivost, ale to nebude napořád," nechal se slyšet Ital, jehož slavná stáj patří do F1 od prvního závodu v roce 1950. V posledních deseti letech navíc Ferrari osmkrát vyhrálo titul.

Mosley se ale případného odchodu italského týmu z F1 nebojí. "Sport obecně může bez Ferrari žít dál. Ale bylo by to velmi, velmi smutné, přeci jen je to národní tým Itálie," dodal Mosley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy