Úzká spolupráce McLarenu s Michelinem

Technický ředitel McLarenu hovoří o úzké spoluprácí s penumatikáři z Michelinu.

West McLaren Mercedes nedávno představil nový vůz, který nepřestává mile překvapovat veřejnost i samotný tým svojí rychlostí i spolehlivostí. Jedním z předpokladů úspěchu je správné sladění vozu s pneumatikami. Podle technického ředitele McLarenu Martina Whitmarshe je spolupráce mezi jeho týmem a pneumatikářskou společností Michelin obousměrná: "Máme tým lidí pracujících s Michelinem. Naše šasi klade určité požadavky na pneumatiky a obráceně. Jednoduše řečeno, my potřebujeme maximální grip a Michelin chce větší přítlak ke zlepšení gripu."

McLaren očekává od pneumatik určité vlastnosti a žádá Michelin o některá data o pneumatikách. "Na druhou stranu, Michelin žádá naše inženýry o použití pneumatik určitým způsobem," dodává Martin Whitmarsh. "Pneumatiky a šasi jsou vyvíjeny společně."

Jestliže jsou ve Formuli 1 tři až čtyři výrazně silnější týmy než konkurence, pak má možná Bridgestone poněkud jednoduší situaci - dodává pneumatiky pouze Ferrari a je veřejným tajemstvím, že jejich pneu jsou vyvíjeny pouze pro "rudé šípy". Michelin musí dodávat pneumatiky McLarenu, Williamsu a navíc domácímu (Francouzskému) Renaultu. Při známém vlastenectví Francouzů se často spekuluje o tom, že Michelin hodlá upřednostňovat právě Renault. Podle slov Martina Whitmarshe tomu asi tak docela nebude.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy