Sutil je pro tvrdší penalizace

Sutil, Adrian | foto: Sahara Force India

Pilot týmu Force India Adrian Sutil volá po zpřísnění penalizací za nebezpečné vypuštění v boxech. Chce o tom vyvolat diskusi na dnešní schůzce jezdců F1.

Sutil se jen tak tak vyhnul Massovi při jeho výjezdu od mechaniků s hadicí v Singapuru. A nebylo to poprvé - již ve Valencii se hodně diskutovalo o mírné penalizaci Massy, kdy stejným způsobem ohrozil opět Sutila.

"Kdyby existovalo jasné pravidlo a každý by věděl, že se to bude tvrdě trestat, nedocházelo by k tomu. Byli by opatrnější. Budeme o tom hovořit na dnešní schůzce. Již jsme se o tom diskutovali ve Valencii. Týmy se musí zamyslet nad tím, co s těmito incidenty."

"V boxech je to vždy vypjaté. Všichni se soustředí na to, aby své auto vypustili co nejdříve. Měl by tam někde stát chlapík, který by dával pozor na přijíždějící auta. Budeme o tom spolu mluvit, možná i s FIA, aby to řešili. Bylo by jen otázkou času, než by došlo k nějaké nehodě, v boxech by to byla síla."

A co na to ostatní piloti? "Je to dobrý nápad," řekl Jarno Trulli, představitel asociace jezdců F1 (GPDA). "Nikdy jsme o tom moc nemluvili, protože k tomu tak často nedocházelo. Ale vidíme, že když k tomu dojde, může to být velmi nebezpečné, ne jen pro jezdce, ale hlavně pro mechaniky."

"Musíme tohle vymýtit. Zastávka v boxech je klíčovým okamžikem pro každého, ale pokud nejste připraveni, neměl by být vůz vypuštěn. Tohle by se nikdy nemělo stávat. Musíme se starat v boxech o každého."

Trulli věří, že pokud by týmy nesly více odpovědnosti za vypouštění svých vozů, nebylo by s tím tolik problémů. Mohly by k tomu pomoci přísnější postihy i za drobné incidenty v boxech. Podobná opatření mají například v jiných sérií jako je IRL IndyCar či NASCAR, kde je  trestáno každé vypuštění před projíždějící vůz.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy