Budoucnost zákaznických šasi se krátí

Stoddart, Paul | foto: Minardi F1 Team

Paul Stoddart, bývalý šéf stáje Minardi, z které vešla stáj Toro Rosso, si myslí, že Vettelovo vítězství na Monze je poslední tečkou zákaznických monopostů.

Stoddart, jenž svůj tým prodal na konci roku 2005 Red Bullu a ten z něj vytvořil juniorku Toro Rosso, s nadšením sledoval průběh italské grand prix a z vítězství mladého talentu byl uchvácen. Ovšem moc dobře věděl, co prvenství znamená.

Toro Rosso používá rok staré modely Red Bullu, proti čemuž se některé stáje už dlouho bouří. Formule 1 je motoristickou disciplínou, kde si všichni vyvíjí vlastní vozy, nikoliv kupují od kolegů.

„Kdybych byl Frankem Williamsem nebo Force India, nespěchal bych v nějakých diskuzích o zákaznické šasi. Red Bull a Toro Rosso budou v těžké pozici,“ řekl Stoddart, jenž je přesvědčen, že Toro Rosso na svou formu v příštím roce nenaváže.

Force India už v loňském roce zbrojila proti používání zákaznických šasi. Jejich útok směřoval na zmiňované Toro Rosso a již zaniklou stáj Super Aguri. Ale Williams plánoval, po pádu projektu Prodrive, nákup monopostů McLaren.

„Cítím s Frankem. Motosportu dal velmi mnoho a teď se v boji proti továrním automobilkám s ohromnými rozpočty trápí,“ pokračoval Stoddart. Ale možnost koupě konkurenčního monopostu nebude trvat věčně. Formule 1 plánuje tuto příležitost za dva roky zakázat, takže Toro Rosso nemá budoucnost vůbec jistou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy