Čeká nás další úbytek týmů formule 1?

Vše nasvědčuje tomu, že nový směr nahrává silným stájím a zcela redukuje potenciál nových zájemců o start v královské disciplíně motoristického sportu.

Jedním ze zájemců o nasazení vlastní stáje ve formuli 1 je dlouhodobě i majitel seriálu A1GP Tony Teixeira. Budoucnost bez zákaznických šasi však podle jeho slov smetla připravenou koupi ze stolu. Jihoafričan pracoval již delší dobu na vytvoření soukromého týmu úzce spolupracujícího s Ferrari.

„Naším cílem bylo, aby vítězové z A1GP závodili v našem týmu ve formuli 1. Důvod je jednoduchý, každé prvotní ambice směřují k formuli 1 a navíc je F1 podle mého jedinečným reklamním prostorem."

Teixeira se zajímal o koupi Spykeru, ale Bernie Ecclestone údajně loboval za indického podnikatele Mallyu kvůli otevření Indie zájmu o formuli 1. Teixeira proto ustoupil a jednal v poslední době s Toro Rosso, týmem, jehož vozy také pohání motory Ferrari.

„Byli jsme blízko dohody, ale jakmile se rozhodlo, že si každá stáj musí připravovat vlastní šasi, byl pro mne obchod bezpředmětným. I kdybych měl tolik peněz, nikdy bych je nedal do formule 1, abych si vyvíjel vlastní vůz, jedinou cestou bylo podvozek kupovat."

Majitel A1GP vzkázal Mezinárodní automobilové federaci, že pokud se situace změní a zákaznická šasi budou povolena, pak bude mezi prvními, kdo bude mít zájem o koupi nebo vytvoření stáje, pokud ale zůstane situace nezměněna, pak není ve formuli 1 místo pro malé soukromé týmy.

Formulí 1 hýbou jako vždy různé směry a myšlenky. Dnes je to ohleduplnost k životnímu prostředí, tři roky zpátky bylo ale ústředním tématem zlevnění provozu týmu F1 a rozšíření startovního pole o nové stáje. Je poněkud škoda, že se na tuto pro diváky slibnou snahu zapomnělo...

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy