Legendární Barnard končí s motorsportem

John Barnard znamenal v osmdesátých letech minulého století to stejné, jako v dnešní éře Adrian Newey nebo Rory Byrne. Slavný Brit pomáhal k úspěchu především McLarenu a Ferrari, ale působil i v jiných týmech formule 1. V 61 letech se rozhodl s intenzívní prací skončit.

John Barnard se proslavil v USA s velmi úspěšným strojem označeným K2 a neušel pozornosti Rona Dennise, jenž ho brzy angažoval v McLarenu.

Monopost MP4-1 znamenal revoluci, neboť konstruktér poprvé využil výjimečných vlastností uhlíkových vláken při konstrukci monokoku F1 a společně s McLarenem prožíval nejúspěšnější éru své profesionální kariéry.

Od roku 1987 však vstoupil do služeb Ferrari a přišel s další novinkou, která znamenala zvrat ve vývoji formule 1, poloautomatickou převodovkou s řazením na volantu.

Později spolupracoval ještě s Benettonem, Arrowsem a Toyotou. Posledním počinem ve formuli 1 byla práce pro soukromý tým Alaina Prosta.

V souběhu s působením v F1 pracoval i ve své vlastní společnosti B3, kterou nyní prodal svému bývalému obchodnímu řediteli Johnovi Minettovi a rozhodl se pro odchod do zaslouženého důchodu.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy