Okruh v Paříži nemá jasnou podporu

GP Itálie (Monza) | foto: Honda Racing F1

Plánování nového francouzského okruhu na předměstí Paříže ukázalo jako jednu z možností obec Versailles, která je známa především svojí kulturně historickou hodnotou v bohatých francouzských dějinách.

A právě na kritický střed zájmů upozornila včera francouzská ministryně kultury Christine Albanel. Bývalá prezidentka Château de Versailles, dřívějšího sídla královského dvora a vlády Francie zapsaného do Seznamu světového dědictví UNESCO, má obavy o ochranu historických hodnot v souvislosti s pořádáním události, jež by znamenala hromadný příjezd na 100 tisíc návštěvníků. „Nemyslím si, že by to bylo reálné jednoduše proto, že je to chráněná oblast a mohlo by to být pro ni nebezpečné."

Proti jejímu názoru však vystoupil starosta obce Versailles Etienne Pinte, který v rozhovoru pro AFP označil ministryni kultury za osobu s malým pochopením pro motorsport a poukázal na monacké knížectví. „Město jako Monako má podstatně více omezení než Versailles a nikdy tam nebyl problém."

Pinte také připomněl, že Versailles má s organizováním motorsportovních akcí zkušenosti, z náměstí Place d’armes startovaly tři ročníky Rallye Paříž-Dakar.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy